A Fonyódi Járási Ügyészségen a 2018. évben 182 esetben indult büntetőeljárás ittas állapotban elkövetett járművezetés miatt, ami kiemelkedően magas számnak tekinthető ha figyelembe vesszük azt is, hogy a megye legnagyobb ügyforgalmú ügyészségén - a Kaposvári Járási Ügyészségen - ennél kevesebb, 167 bűnügy indult. 

A bűncselekmények nagy száma részben a nyári idegenforgalmi szezonnak, részben olyan népszerű, számos látogatót vonzó rendezvényeknek tudható be, mint a Somogybabodi Off Road fesztivál, ahol a múlt évben csak a rendezvény négy napja alatt 33 ittas sofőrt fogtak a rendőrök, akik ellen 19 esetben büntetőeljárás, míg 14 esetben közigazgatási eljárás indult.

A Fonyódi járás területén az elmúlt év nemcsak az ittas járművezetések száma, hanem az ittas állapotban okozott balesetek következményei miatt is kirívóan súlyos év volt. 

Ilyen bűncselekmény miatt folytat eljárást a Kaposvári Járási Ügyészség egy kunbaracsi férfi ellen, aki 2018 júliusában Balatonfenyvesen töltött nyaralása során, az éjszakai órákban közepesen ittas állapotban ült volán mögé, majd két az út mentén munkából hazafelé gyalogló nőt gázolt el úgy, hogy az egyikük a helyszínen életét vesztette. A gyanúsított emellett nemcsak ittasan okozott halálos kimenetelű balesetet, hanem utána a helyszínről is segítségnyújtás nélkül hajtott el. A bűnügy jelenleg nyomozati (ezen belül vizsgálati szakban van, ahol a nyomozó hatóság már gyanúsítottat hallgatott ki) befejezése a közeljövőben várható. 

A prevenciós célok elérése érdekében a Somogy megyei ügyészségek vádirataikban a sofőrökkel szemben minden esetben - az ittasság legenyhébb foka mellett is - indítványt tesznek a járművezetéstől eltiltás alkalmazására.

Címkék: fonyódi járási ügyészség, ittas vezetés, 2018, kék hírek