A Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészség polgári ügyben elkövetett hamis tanúzás bűntette miatt emelt vádat egy vadásztársaság három tagja - köztük egy rendőrként dolgozó férfi - ellen, akik hamis okiratokkal igazolták, hogy a vadásztársaság szabályszerűen alakult meg.

A vádlottak két - egy tabi és egy bedegkéri székhelyű - vadásztársaság alapításában is részt vettek, melyek civil szervezetként történő bejegyzéséhez szükséges volt, hogy a Kaposvári Törvényszékhez benyújtsák a vadásztársaságok alapszabályait, az alakuló közgyűlések jelenléti íveit, a tagjegyzékeket, valamint a tisztségek elfogadásáról szóló nyilatkozatokat.

A vadásztársaságok azonban nem tartottak szabályszerű alakuló közgyűlést, ezért a vádlottak a bejegyzéshez szükséges okiratokat hamis dátummal, és valótlan tartalommal hozták létre, amiket a későbbi elnök I. rendű vádlott nyújtott be a bíróságra. A hamis okiratok létrejöttében a rendőrként dolgozó III. rendű vádlott bűnsegédként vett részt, mivel azokat jegyzőkönyvi hitelesítőként írta alá.

A hamis okiratok alapján a Kaposvári Törvényszék a vadásztársaságokat nyilvántartásba vette.

Az ügyészség a büntetlen előéletű vádlottakkal szemben nem látta szükségesnek tárgyalás tartását, ezért büntetővégzés meghozatalára irányuló eljárásban pénzbüntetés kiszabására tett indítványt. Az ügy további 21 gyanúsítottjával szemben, akik a vadásztársaságok tagjaként a valótlan tartalmú jelenléti íveket és tagjegyzékeket aláírtak, az ügyészség megrovás alkalmazása mellett az eljárást megszüntette.

Címkék: pénzbüntetés, okirat, hamisít, vadász, kék hírek