A Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészség 2018 júliusában garázdaság és rongálás miatt már az új Büntetőeljárási törvény alapján emelt vádat azzal a 42 éves, letartóztatásban lévő különös visszaeső dombóvári férfival szemben, aki májusban Kaposváron egy faléccel megrongált két gépkocsit és egy szemetes konténert.

A Kaposvári Járásbíróság a férfi büntetőügyében tartotta meg az első előkészítő ülést.

Az előkészítő ülés új Büntetőeljárási törvény bírósági szakot érintő egyik legfontosabb újítása, melynek célja, hogy a védelem még a tárgyalást megelőzően kifejthesse a váddal kapcsolatos álláspontját, és lehetősége legyen közreműködni a büntetőeljárás további menetének alakításában, ami hozzájárulhat az eljárások időszerűségének javításához.

Az új Büntetőeljárási törvény lehetőséget teremt többek között arra, hogy a vádlott az ellene folyamatban lévő eljárást jelentősen felgyorsítsa azzal, hogy a bűnösségét már az előkészítő ülésen beismeri és ezzel egyidejűleg lemond a tárgyaláshoz való jogáról.

A vádlott a szerdán megtartott előkészítő ülésen ezzel az új Büntetőeljárási törvény adta lehetőséggel élve tett beismerő vallomást, így a bíróság az első fokú eljárást tárgyalás tartása nélkül, az előkészítő ülésen meghozott ítéletével be tudta fejezni, melyben a vádlottat 1 év 10 hónap börtön fokozatú szabadságvesztésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet nem jogerős, a vádlott és a védő a büntetés tartamának mérséklése miatt fellebbezett.

Az új eljárásjogi intézménnyel kapcsolatban gyakorlati tapasztalatként megállapítható volt, hogy annak eredményeként a 2018 májusi bűnelkövetést - a nyári ítélkezési szüntet is figyelembe véve - rendkívül gyorsan befejezhető elsőfokú bírósági szak követte annak ellenére is, hogy az ügyészségnek nem volt törvényi lehetősége más eljárást gyorsító eszköz – így különösen bíróság elé állítás - igénybevételére.

Címkék: előkészítő ülés, dombóvár, rongálás, kaposvár, kék hírek