Sikeresen zárult az ingyenes tűzoltó készülék ellenőrzési akció Somogyban. Az idén tíz helyszínre koncentrálódott - az országban egyedülálló - lakosság számára ingyenes kézi tűzoltó készülék ellenőrzési akció Somogyban, amely során 1008 porral oltót vizsgáltak felül a készülékjavító szolgáltatók.

Ahogy az elmúlt években, idén is a balatonboglári lakosok éltek legtöbben az ingyenes ellenőrzés lehetőségével. Tavalyhoz képest további harminccal több, 370 hordozható tűzoltó készülék éves karbantartását végeztették el. A készülékjavító ezek közül tizenkettő készüléket selejtezett le.

A barcsi, a nagyatádi, a csurgói, a marcali, a fonyódi, a balatonboglári, a tabi, a nagybajomi, a kadarkúti és a kaposvári ellenőrzések tapasztalatai azt mutatják, hogy egyre többen vásárolnak tűzoltó készüléket, amellyel otthonukat szeretnék nagyobb biztonságban tudni, vagy éppen az autójukban helyezik azt el. A porral oltókat az előírásoknak megfelelően, időszakonként ellenőriztetni kell. Azonban van, hogy megfeledkeznek a készülékek karbantartásáról, ezért előfordulhat, hogy éppen baj esetén nem tudják azt használni.

Halonnal oltó készülékkel is találkoztak a szakemberek, amelyeket 2004-ben kivontak a forgalomból. Ugyanakkor nem egy húszéves készülék is megfordult az ellenőrzési pontokon, amelyek már használhatatlanok. Összesen 36 porral oltóra került selejt felirat.

Az akció célja idén is a lakosság tűzvédelmi felszereléseinek javítása volt, ezért több készüléket a helyszínen megjavítottak, utántöltöttek a szolgáltatók, s új készülékek is gazdára találtak, növelve ezzel a somogyi otthonok és a megye útjain közlekedő járművek biztonságát.

Címkék: tűzoltó készülék, katasztrófavédelem, somogy megye, ellenőrzés, kék hírek