Március 22-én három jármű csúszott össze a Berzsenyi utca és a József Attila utca kereszteződésénél. A baleset a követési távolság be nem tartása miatt következett be.

Nemrégiben 3 ezer autóst kérdeztek meg a szabálytalanságokkal kapcsolatban. Az első helyeken a követési távolság be nem tartása, a jobbra tartás elmulasztása, valamint az index használatának elmulasztása szerepelt. A somogyi autósok is sok szabálytalanságot követnek el. A megyei rendőr-főkapitányság adatai szerint számos baleset emberi tényező miatt történik meg.

- Sms-t írnak, internetet használnak vezetés közben, esznek-isznak, cigarettáznak, valamint kommunikálnak utastársaikkal, beszélgetnek, amelyek nagyban elvonják a figyelmüket és annak bekövetkezéséhez vezet, hogy kevésbé koncentrálnak a járművezetésre - mondta az SMRFK közlekedési osztályvezető-helyettese, Vácz Edit.

A felmérésből az is kiderült, hogy minden tizedik autós belefásult a közlekedési morálba. Ez az index használatában is meglátszik.

- Naponta megfigyelhető az irányjelző elmulasztása. Akár körforgalomból kilépéskor, akár sávváltáskor. Van, aki akaratlanul nem rakja ki az irrányjelzőt. Tehát nem biztos, hogy a KRESZ tudás nem tudása miatt nem indexel, hanem egyszerűen nem foglalkozik vele - mondta a Citrom Autósiskola vezetője, Böröczi Csaba.

Az autós oktató szerint sem ártana, ha néha újra visszaülnének a jogosítvánnyal rendelkezők az iskola pardba, hogy felfrissítsék a tudásukat. A felmérésben résztvevők 40 százaléka is ezen a véleményen van.

- 10 évente általában a KRESZ elég sokat változik. Akár nézzükk a kerékpáros közlekedéstől kezdve a motoros közlekedésen át a parkolást, az új kerákpár sávokat. Ezért tíz évente legalább egy felfrissítő KRESZ tanfolyamot mindenképpen el kell mindenkinek végeznie szerintem, talán vizsgával egybekötve is - foglalta össze Böröczi Csaba.

A megyei rendőrfőkaptányság osztályvezető-helyettese elmondta, mivel az év első hónapjaiban jelentősen megemelkedett a balesetek száma, ezért egy figyelemfelhívó kampányba kezdenek, valamint naponta egy-egy szabályszegési területet kiemelten ellenőríznek Somogy szerte.

Címkék: index, kresz, baleset, kék hírek