A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Sajtószolgálata az alábbi - valóban megfontolandó - tájékoztatóban hívja fel a figyelmet a tavaszi közlekedés veszélyeire:

Már nem a havas-jeges utak és a sötét időszakok jelentik a nehézséget a közlekedésben, hanem ellenkezőleg: a felszabadultság, nagyobb átlagsebességet lehetővé tévő közlekedés, a megfontoltság és az óvatosság hiánya. A közlekedésben az évszakok nagyon meghatározóak. Egyszer napfény, sima útfelület fogadja a közlekedőket, máskor pedig kedvezőtlen látási és útviszonyok akadályozzák a tempós haladást, ezért másként kell vezetni télen és másként tavasszal. Tavasszal feledésbe merül a télen berögződött, óvatos magatartás. A járművezetők lendületesebben, felszabadultabban, nagyobb sebességgel közlekednek az utakon, amelyet a baleseti statisztikai adatok is jól tükröznek. A körültekintő, átgondolt közlekedés velejárója, az elővigyázatosság, ami ilyenkor sokszor háttérbe kerül.

Tavasszal a rendőrség nagy hangsúlyt fektet a gépjárművek, kerékpárosok, gyalogosok ellenőrzésére. A gépjárművek ellenőrzésének alapvető célja az időjárás változásból eredő, a közúti közlekedéssel kapcsolatos változásokra való fokozott figyelemfelhívás, a járművek megfelelő műszaki állapotának tematikus - elsősorban a gumiabroncsokra és a világító- és jelzőberendezésekre fókuszáló - ellenőrzése, valamint a huzamosabb ideig álló gépjárműveknek a tavaszi garázsból való kiállás előtti műszaki megvizsgálása.

Címkék: sebesség, razzia, ellenőrzés, baleset, kék hírek