2015-ben összesen 1840 káreseményhez vonultak a megye tűzoltó egységei, ebből 1043 esetben műszaki mentéshez. A statisztikák is azt mutatják, hogy a tűzoltók nagyszámban természeti csapás okozta károk és balesetek felszámolását végzik. Idén a megye területén 344 balesetnél avatkoztak be a somogyi tűzoltók, így elmondható, hogy minden nap történt olyan baleset Somogyban, amely tűzoltói beavatkozást igényelt.

"Mindig számíthattunk a nagyatádi tűzoltókra, a tűzoltókba vetett bizalom sosem rendült meg, bár az állampolgárok bizalmáért minden nap meg kell küzdeni" – mondta ünnepi beszédében Ormai István. Nagyatád város polgármestere úgy fogalmazott: az önkormányzat képviselő testületének őszinte elismerése rejlik az adomány mögött, amelyből a tűzoltóság megvásárolhatta a karosszériák vágásához kifejlesztett vágóeszközt.

null

Wéber Antal tűzoltó dandártábornok, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója is megosztotta ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel. A tábornok kifejtette: a testületbe vetett bizalom garanciája a megfelelő szaktudással felruházott tűzoltói állomány, s a folyamatosan bővülő eszközpark.

Ormai István, polgármester adta át az újonnan készenlétbe állított eszközt Óh András tűzoltó századosnak, a Nagyatádi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnok-helyettesének.

null

Ezt a vágó berendezést többek között autóba szorult és bent rekedt személyek mentésére, ajtók-tetők vágásához, karosszéria oszlopok és küszöbök, kormánykerék vágásához használják. Tömör anyagok szétválasztására (pl. vasbeton, tömör acél) a vágóél hátsó részén egy különleges vágó (csapvágó) van kialakítva.

Az S 260 vágóeszközzel az összes oldalütközés-védő csövet és idomot, profilt el lehet vágni. Ilyen eszköz nem állt rendelkezésre a Nagyatádi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon, az egységek eddig úgynevezett kombi feszítő-vágó berendezéssel avatkoztak be roncsba szorult sérültek mentésénél. Az adománynak köszönhetően már egy speciális vágó készülékkel is felszerelhették a gépjárműfecskendőt, növelve ezzel a beavatkozások hatékonyságát és gyorsaságát.

null

Ezt az ünnepélyes átadást követően a gyakorlatban is bemutatta a beavatkozó állomány.

Címkék: berendezés, fejlesztés, nagyatád, tűzoltóság, kék hírek