Az először 2000-ben, fővárosi szervezéssel megrendezett, 2006 óta pedig a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal közös szervezésű, immár országos viadalon a résztvevők teljes védőfelszerelésben, acélpalackos légzőkészülékben futnak fel a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Nagyvárad téri épületének huszonharmadik emeletére.

Ez nem akármilyen fizikai megterhelést jelent, ugyanis a védőfelszerelés összsúlya megközelíti a harminc kilogrammot. A versenyzők férfi és női kategóriában, korcsoport szerinti osztásban, egyénileg és párban is indulhatnak. Utóbbi esetben a páros tagjai legfeljebb egy lépcsőfordulónyi távolságra távolodhatnak el egymástól. Az országos versenyre ebben az évben kétszázkilencen neveztek, minden katasztrófavédelmi igazgatóság, illetve számos önkormányzati, létesítményi tűzoltóság és önkéntes tűzoltó egyesület küldött versenyzőt. 

A helyszín és a feladat évek óta változatlan, a néhány visszatérő versenyző mellett azonban minden évben újabbak tekintik kihívásnak a 23 emeletnyi megmérettetést a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományából is.

A siófoki Kovács Bálint - Szalay Balázs, a Borbély György - Nagy Imre, a kaposvári Horváth Attila - Kálmán Dániel és a Hoffmann Balázs - Veres Soma párban vágott neki a lépcsőknek. Míg egyéniben a marcali Kil Márió, Kovács-Andor Tamás, a nagyatádi Horváth Róbert, a kaposvári Szabó Ádám, Hatler Rudolf, Kondricz Endre, Somogyi Tamás, Lévai Szabolcs futott fel néhány perc alatt a 23 emeletes épület legfelső szintjére.

A megye önkéntes tűzoltóit pedig ifj. Bodó László képviselte szombaton.

Az abszolút rekord szintidőt dr. Kanyó Ferenc tűzoltó ezredes, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője tartja, 2002-ben 2 perc 24 másodperccel bizonyult a legjobbnak. S azóta sem sikerült ezt senkinek megdönteni.

Címkék: lépcsőfutó, katasztrófavédelem, bajnokság, somogy megye, kék hírek