Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálatának közleménye szerint a "RAILPOL egységes nemzetközi rendőri művelet keretében" szerda reggel hét órától tartottak huszonnégy órás fokozott ellenőrzést.

A rendőrség - a polgárőrség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a MÁV Zrt. és a GYSEV Zrt. közreműködésével - 1146 alkalommal vonatokat, 723 esetben állomásokat ellenőrzött közbiztonsági céllal. Ezalatt a hatóságok 8600 embert igazoltattak, 18 esetben volt szükség személyi szabadságot korlátozó intézkedésekre. Két embert lopás közben értek tetten, rongálás miatt szintén két, garázdaság miatt egy ember ellen intézkedtek. Ezen felül kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény gyanújával négy, egyéb bűncselekmények miatt kilenc emberrel szemben intézkedtek.

A Rail Action Day "Active Shield" akció célja a személyszállító vonatokon (elsősorban a gyorsvonatokon, a belföldi InterCityken és a nemzetközi szerelvényeken) az utasok sérelmére elkövetett jogsértések megelőzése, a vasúti közlekedéssel összefüggő bűncselekmények megakadályozása, valamint az illegális migráció és az ahhoz kapcsolódó más jogellenes cselekmények elleni hatékony fellépés volt.

A vasúti pályaudvarok, állomások és környezetük ellenőrzésekor kiemelt figyelmet fordítottak a csomagok és elhagyott csomagok ellenőrzésére, valamint a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények kiszűrésére is - áll a rendőrségi közleményben.

Címkék: razzia, állomás, vasút, rendőr, vonat, kék hírek