A Somogy Megyei Főügyészség korábban tájékoztatást adott arról, hogy vádat emelt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmény miatt négy vádlottal szemben, akik a Somogy megyei székhelyű vállalkozásuk részére 2012. évben úgy nyújtottak be pályázatot munkahelyteremtő beruházás támogatására, hogy a pályázat megvalósítása a szándékukban nem állt, a céljuk a támogatási összeg jogosulatlan megszerzése volt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a cég részére – fa tároló eszköz-gyártó – és feldolgozó gépek beszerzésére – 180.700.000,-Ft vissza nem térítendő támogatást biztosított. A négy elkövetővel szemben a Kaposvári Törvényszék – jogerősen – szabadságvesztés büntetést szabott ki.

A Somogy Megyei Főügyészség később arról is tájékoztatást adott, hogy előkerült a négy elkövető addig ismeretlen helyen tartózkodó egyik társa, akinek az előzetes letartóztatását a Kaposvári Járásbíróság elrendelte. A Somogy Megyei Főügyészség a napokban vádat emelt vele szemben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt.

A vádlott – a jelenleg is ismeretlen helyen tartózkodó társával együtt – a már felelősségre vont négy elkövetőnek azzal nyújtott segítséget a támogatási összeg jogosulatlan megszerzéséhez, hogy szlovákiai székhellyel egy fiktív céget alapított, amelynek közreműködésével – a támogatással megvalósuló projekt keretében beszerzendő gépekre vonatkozóan – hamis árajánlatot, megrendelőlapot, adásvételi szerződést és számlákat bocsátottak ki.

Annak érdekében pedig, hogy igazolni tudják a gépek vételárának a fiktív cég részére történő megfizetését, a vádlott öt alkalommal 60 millió forint körüli összegeket biztosított elkövető-társainak, akik a pénzt a fiktív cég számlájára átutalták, majd onnan azt készpénzben felvéve a vádlottnak visszaadták.

A Somogy Megyei Főügyészség a vádlottal szemben börtönben végrehajtandó szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta.

Címkék: 180 millió, csalás, vádemelés, kék hírek