A vádlott erdőfelügyelőként erdészeti elsőfokú hatósági munkát végzett és feladatai közé tartozott – egyebek mellett – különböző kérelmek véleményezése, döntésre előkészítése, a befejezett erdősítések felülvizsgálata és az annak alapján szükséges intézkedésre javaslattétel, valamint az erdőgazdálkodási és erdővédelmi bírság kiszabására irányuló javaslat előkészítése.

A vádlott 2015. május 12. napján erdőfelügyelőként eljárva felkereste az egyik erdőgazdálkodót azzal, hogy mulasztást követett el, amely miatt bírságot kellene vele szemben kiszabni. Felajánlotta a vádlott, hogyha az erdőgazdálkodó fizet neki 50.000,- Ft-ot, akkor elintézi, hogy ne kelljen bírságot fizetnie. Az erdőgazdálkodó látszólag úgy tett, mintha elfogadná a vádlott ajánlatát, azonban értesítette a rendőrséget és amikor a pénzátadás megtörtént, a rendőrök a vádlottat tetten érték.

Emellett a vádlottal szemben az előbbiekkel össze nem függő cselekménye miatt hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt is vádemelésre került sor.

A vádlott az eljárás korábbi szakaszában előzetes letartóztatásban, illetve házi őrizetben volt, jelenleg szabadlábon van, vele szemben az ügyészség börtönben végrehajtandó szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta.

Címkék: gazdálkodó, vád, erdő, kék hírek