9 százalékkal csökkent a súlyos sérüléssel járó közlekedési balesetek száma a tavalyi év hasonló időszakához képest – tájékoztatta a sajtó képviselőit Pungor János r. ezredes, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság főkapitány-helyettese (rendészeti) –, ugyan öt halálos kimenetelű balesetnél intézkedtek a társhatóságok. Az ittas vezetőket azonban sikerült kiszűrni, felelősségre vonásuk révén nem emelkedett az általuk okozott balesetek száma. A vízbefulladások száma szintén emelkedett – tavaly négyen, idén kilencen vesztették életüket a Balatonban – amely egészségügyi problémára és emberi felelőtlenségre vezethető vissza – jelentette ki a megyei főkapitány-helyettes. Majd hozzátette: a sikeres vízből mentések száma viszont száznegyvenről kétszázra emelkedett, ami az éber vízirendőröknek köszönhető. Az ezredes beszámolt arról is, hogy a nyárra megerősítették a Balatonnál szolgálatot teljesítő rendőri állományt, hiszen csak a Balaton Sound idején több mint 150 ezer vendég látogatott a magyar tengerhez, akiknek biztonságáról gondoskodni kellett. A személy elleni bűncselekmények száma ugyan csökkent 17%-kal, ám több gépjárművet tulajdonítottak el és a strandi lopások is száma is emelkedett.

A speciális nyári veszélyek okozta beavatkozásokat emelte ki Wéber Antal tű. dandártábornok, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a tájékoztatón. Úgy fogalmazott: az idei nyáron ötször adtak ki hőségriasztást, s a hosszantartó szárazság hozzájárult a szabadtéri tüzek számának emelkedéséhez (2014-ben 68, 2015-ben 98 tűzesethez riasztották a somogyi tűzoltó egységeket), amelyek többsége elhanyagolt, gazos területen lobbant fel. A fokozott ellenőrzésnek, a szankcióknak és a katasztrófavédelem 2012-ben indított tűzmegelőzési kampányának köszönhetően az emberi hanyagságra visszavezethető tűzesetek száma azonban jól érzékelhetően csökkent – tette hozzá a megyei katasztrófavédelmi igazgató és 2011 hasonló száraz nyarát említette meg, amikor 171 esetben vonultak a somogyi tűzoltók erdő-és vegetáció tűz megfékezéséhez. A felfrissülést azonban több esetben is olyan kárt okozó felhőszakadás és szélvihar hozta meg, amely ágakat tört le és fákat csavart ki. A műszaki mentések száma ebből kifolyólag ugrásszerűen megnőttek: Siófok, Barcs és Marcali térségében a forgalmat akadályozó letört faágak, valamint nemegyszer épületeket megrongált kidőlt fák eltávolítását végezték a hivatásos és önkéntes tűzoltók is. Az időjárás változások idején pedig észrevehetően megnőtt a balesetek száma, árokba hajtott és felborult járművek mentése gyakori eset volt a megye teljes területén.

A fesztiválok ellenőrzése során azt tapasztalták a katasztrófavédelmi szakemberek, hogy a szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a tűzvédelmi előírások betartására. Az elsősorban fiatalok szórakoztatását megcélzó Balaton parti rendezvényeken tűzoltói beavatkozásra nem volt szükség. Wéber Antal befejezésül a két szervezet nevében megköszönte az állampolgárok jogkövető magatartását; a sajtó munkatársainak az információk és a figyelemfelhívások továbbítását; valamint a rendőrök, a tűzoltók, a mentőszolgálat és a társhatóságok munkáját, mely hozzájárult az idei nyár biztonságossá tételéhez – derült ki a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság mai közös sajtótájékoztatóján.

Címkék: katasztrófavédelem, rendőrség, nyár, kék hírek