Ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be csütörtök este.

Közben rendőröket csoportosítottak át Baranya és Somogy megyébe - közölte az M1 képernyőjén a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Bakondi György közlése szerint erre anélkül került sor, hogy "meggyengítettük volna jelentősen a kerítéseink védelmét a szerb szakaszon", az átvezényelt erők létszámával kapcsolatos kérdést azonban elhárította.

Ugyanakkor jelezte: a válsághelyzet kihirdetésével együtt megkezdték a felkészülést a magyar-horvát határ műszaki védelmének megerősítésére.

Kissé tisztázatlan még a helyzet, hogy mi történik Horvátországban - jegyezte meg a főtanácsadó.

De mi is az a válsághelyzet?

Válsághelyzet idején kártalanítás ellenében ideiglenesen igénybe vehetők állami vagy önkormányzati épületek, ingóságok. A lefoglalást az adott ingatlant bármilyen jogcímen használó harmadik személyek tűrni kötelesek.

A migránsok elhelyezésére, fogva tartására szolgáló létesítmények építésével és üzemeltetésével összefüggő hatósági eljárásokat – az építésügyi eljárás és kártalanítási eljárás kivételével – nem kell lefolytatni.

Válsághelyzet elrendelésekor az egészségügyi hatóságok haladéktalanul megvizsgálják, hogy szükségesek-e járványügyi intézkedések, a menedékkérelmek, illetve a migránsok regisztrálásában, a kapcsolódó feladatok ellátásában pedig a rendőrség és a honvédség is közreműködhet.

Címkék: válsághelyzet, Baranya, Somogy, kék hírek