Vasárnap már nyugodt arcát mutatta a Balaton. A kánikula elől a tóba menekülő emberek biztonságosan fürödhettek, vízibiciklizhettek.

Szombaton viszont, másodfokú riasztás volt érvényban a tó teljes területén. Másodfoknál 90, az első foknál 45 villanást lehet látni a parti viharjelző rendszereken.

-Ez konkrétan azt jelenti, hogy meghaladhatják a 40 kilométert, de várhatóan nem fogják meghaladni a 60 kilométer per órát. A másodfokú viharjelzés esetén a legerősebb széllökések meghaladják a 60 kilométer per órát, ami már viharos széllökést jelent - mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa, Horváth Ákos.

Első fok esetén a parttól 500 méternél beljebb fürdeni, vizibiciklizni tilos, másodfoknál pedig be sem szabad menni a vízbe. Szombaton sokan nem vették komolyan a figyelmeztetést.

- A kollégáim több tucat embert mentettek ki vitorlásokat, vízibicikliseket és had ne soroljam föl, szinte minden vízi közlekedési eszközből, akik hát úgy gondolták, hogy ők jobban tudnak úszni, a természet ereje őrájuk nem hat. Higgye el mindenki, tisztelni kell a magyar tengert és akkor mindenki nyugodtan fog hazatérni - foglalta össze a megyei rendőrfőkapitány, Piros Attila.

A másodfokú viharjelzés megsértése 30 ezer forintos helyszíni, feljelentés esetén 70 ezer forintos bírságot jelenthet az elkövetőnek.

 

Címkék: rendőr, vihar, balaton, kék hírek