A szülők sok helyen dolgoznak, így a lakótelepi gyerekek bandákba verődve töltik a nyarat a köztereken. A felügyelet nélkül maradó gyerekek sok esetben rossz társaságba keverednek.

- A haszontalanul eltöltött idő sok veszélyforrást rejt magában, a jó heccből, bandázás kapcsán elkövetett cselekmény akár bűncselekménnyé is válhat, rongálások és például garázdaságok. Nagyon fontos, ha a gyerek elmegy otthonról, a szülők pontosan tudják hova ment és mikor várható, kivel ment - mondta az SMRFK bűnmegelőzési osztályvezetője, Jávorszkiné Molnár Magdolna.

Tanácsos egy olyan telefonszámot is meghagyni a gyereknél, amelyet veszély esetén azonnal felhívhat.

Nyáron gyakrabban találkozhatnak a drogokkal is, hiszen egyre többen indulnak bulizni. Az új szerekhez pedig akár már 200 forintért is hozzá lehet jutni.

- 13-14 évesek is hazsnálják ezeket a szereket, a legnagyobb veszélyt az új pszichoaktív szerek jelentik, ezek olyan szintetikus anyagok, amelyek az illegális drogokat utánozzák, hatásuk kiszámíthatatlan, nem tudni mi van bennük és mit okoznak sem rövid, sem hosszú távon - mondta a kaposvári addiktológiai konzultációs központ vezetője, Vörös Ildikó.

A szakemberek azt tanácsolják a szülőknek, hogy a szünidőben naponta többször is beszéljenek gyermekükkel akár szóban, akár telefonon. Így kisebb az esély arra, hogy unalomból rossz útra térjenek.

Címkék: kulcsos, csellengők, gyerek, rendőrség, kék hírek