Három éve több mint 30 tő muskátlit szedtek ki a tolvajok a várdai ládákból. A lakók már akkor is felháborodtak a tetten.

Azóta is folyamatosan járőröznek Várdán a polgárőrök. Míg korábban az egyik legbiztonságosabb somogyi település volt, mára ez nem mondható el.

- Olyan 5 óra magasságában jöttek haza a háziak a munkából, és az elkövetők akkor ugráltak ki az ablakon és szaladtak el - a legutóbbi betörés történetét meséli a polgárőrök csoportvezetője. Akkor jelentős mennyiségű készpénzt vittek, csakúgy mint az előtt. Az utóbbi fél évben ugyanis 4 betörés volt a faluban. Az elkövetők a többsége a kertek felől közelítették meg a házakat. A pénzen kívül ékszereket, kisebb értékeket vittek el. A polgárőr szolgálatot azóta még jobban megerősítették, sőt bővítik is a létszámot.

- Jelen pillanatban 26 aktív tagunk van. Úgy néz ki, hogy még 14 önkéntest tudtunk toborozni, akiknek hamarosan fog kezdődni egy kisebb oktatás és utána pedig egy vizsga - foglalta össze a Várdai Polgárőr Egyesület csoportvezetője, Miszi Sándor.

A település polgármestere azt mondja: szerinte a megyeszékhely bűnözői kijárnak a környék településeire.

- Kaposvár annyira bekamerázott terület és további kamerák telepítését tervezik, hogy a város szélére és a környező falvakba szorultak ki a vándorbűnözők - mondta a várdai polgármester, Varga András.

A településnek azonban kamerákra nincs pénze, így marad a járőrözés.

Azonban nemcsak itt gond a bűnözés. A Legfőbb Ügyészség adatai szerint Somogyban a lopások száma 5 év alatt 15 százalékkal nőtt. 2013-ban naponta 22 lopást követtek el. A rablások aránya is nőtt, igaz nem akkor mértékben. A legnagyobb problémát még mindig a garázdság jelenti. Az elmúlt 5 évben több mint dupla annyi erőszakos magatartással volt dolguk a rendőröknek mint 5 évvel korábban. Ezen kívül az emberölések száma is emelkedett.

Az országos adatok szerint egyébként a bűncselekmények száma csökkent. 2013-ban az elmúlt évtizedek legalacsonyabb bűncselekményszámát rögzítettek.

Címkék: bűnügy, falu, statisztika, kék hírek