A gyermekek mozgásigényük levezetéséhez hatalmas energiákat tudnak mozgósítani, azonban csekély veszélyérzetük és tapasztalatlanságuk miatt fokozott balesetveszélynek vannak kitéve. A balesetek megelőzésének alapfeltétele, hogy a megvásárolható játékok megfeleljenek a szabványokban előírt biztonsági követelményeknek. Különösen igaz ez a gyermekhintáknál, ahol egy rossz konstrukció vagy gyártási hiba súlyos fej vagy gerinc sérülés veszélyét is hordozhatja magában.

Az egyik legfontosabb biztonságot érintő jellemző a statikus szilárdság, hiszen ha az ilyen játékok leszakadnak, vagy egy rögzítési pont elenged, akkor az akár súlyos koponya vagy gerincsérülést is okozhat.

A szabvány a kötelek vastagságára is tartalmaz előírást, 10 mm-es minimumot meghatározva, hogy könnyen lehessen benne kapaszkodni, és ha esetleg megcsúszik a gyermek keze, ne okozzon bőrsérülést. A vékony kötelek könnyen kicsúsznak a kézből és bőrsérülést okozhatnak.
Ezeken a játékokon néhány esetben találunk sípot, bábút és egyéb kiegészítőt, amelyek a túl erős hang miatt halláskárosodás vagy a leváló kis alkatrészek miatt fulladás veszélyeit rejthetik.

Különös gonddal kell eljárni az ilyen játékok össze- és felszerelésénél, mert a nem szakszerű telepítés szintén balesetet okozhat.

Az elmúlt időszakban összesen 14 gyermek hinta esetében került sor laboratóriumi vizsgálatra, melyből 12 terméknél állapított meg a hatóság valamilyen hiányosságot.

A szilárdság­vizsgálatnál egy hinta nem felelt meg, itt a rögzítő gyűrűk nyíltak ki. Négy esetben találtunk olyan éles éleket, amelyek sérülést okozhatnak, szintén négy esetben a kötelek bizonyultak vékonynak, három esetben pedig olyan kis alkatrészt tartalmazott, amely eltávolítható a hintáról.

2012 márciusától a vonatkozó szabvány (MSZ EN 71-8:2012) új követelménnyel egészült ki, ugyanis ezen időpont után forgalomba hozott hintáknál nem megengedett a kioldható csomókötés. Erre tekintettel a hatóság által újonnan vett mintákat (6 darab) a Mechanikai és Villamos Laboratórium megvizsgálta, és megállapította, hogy a hinták mindegyike kioldható csomókötést tartalmaz, ezért ezek a hinták az új szabvány követelményeit nem elégítik ki. Az újonnan vett minták tekintetében a forgalomból történő kivonás és visszahívás folyamatban van.

A balesetveszély miatt súlyos kockázatot jelentő és letiltott hinták ezen a linken érhetők el.



Címkék: felfüggeszt, hinta, betilt, gyermek, játék, veszélyes, kék hírek