Várkonyi Melinda, a tűzszerész ezred kommunikációs tisztje az MTI megkeresésére azt közölte: az idei év első hat hónapjában több mint 1300 bejelentés érkezett ügyeletükre világháborús robbanótestek előkerülése miatt. Ez a szám átlagosnak mondható, tavaly egész évben mintegy 2600-szor hívták a Magyar Honvédség tűzszerészeit.

A legnagyobb számban gyalogsági lőszerek kerültek elő, de találtak több tüzérségi lövedéket, aknagránátot, kézigránátot, bombát, aknát és számos más robbanótestet is.

A legtöbbször, 263-szor Fejér megyébe hívták a honvédségi tűzszerészeket. Pest megyéből 166, Veszprém megyéből 117, Budapesten 81 bejelentést regisztráltak. A lista végén Baranya, Zala és Békés megye áll, ezekbe a megyékbe kevesebb mint hússzor, Békés megyében 13 esetben volt szükség a honvédségi tűzszerészek beavatkozására.

Somogyban több mint hatvan esetben kellett intézkedniük. Ezzel a riasztással megyénk a középmezőnybe tartozik. Megyénkben leggyakrabban a Balatonból, illetve Nagybajom környékéről kerülnek elő második világháborús robbanószerkezetek.


Várkonyi Melinda kitért arra is, hogy az első félévben a legtöbb embernek március elsején a fővárosban kellett elhagynia az otthonát, a VII. kerületi Almássy téren 17 háztömböt kellett kiüríteni, és a tömegközlekedést is el kellett terelni. A tűzszerészek tizenegy 82 milliméteres aknavetőgránátot, egy 122 milliméteres repeszromboló gránátot, négy 5 kilogrammos páncélökölt, két vetőcsövet, öt kilogramm robbanóanyag-maradványt, egy két centiméteres repeszgránátot, valamint egy légvédelmi repeszgránátot gyűjtöttek össze.

A VIII. kerületi Orczy-kertben február 10-én egy FAB 50 típusú szovjet bomba, majd napra pontosan egy hónappal később egy 149 milliméteres magyar repeszromoló gránát került elő. Az I. kerületi Lánchíd utcában május 12-én a Várkert Bazár felújítási munkálatai során 31 gyalogsági lőszer és négy kézigránát, valamint több tüzérségi eszköz hüvelye mellett katonák földi maradványait is megtaláltak.

Bár már az év második feléhez tartozik, de Várkonyi Melinda kiemelte Ágfalvát, ahol már egy hete dolgoznak folyamatosan a tűzszerészek. Több mint 80 kilogramm gyalogsági lőszert és 220 különböző típusú, túlnyomórészt német eszközt találtak, és a tűzszerészi munkálatok még mindig nem értek véget Győr-Moson-Sopron megyei településen.

A Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje ismételten felhívta a figyelmet, hogy ha valaki robbanótestnek látszó tárgyat talál, ne nyúljon hozzá, hanem értesítse a helyi rendőrséget, illetve a helyi önkormányzat jegyzőjét, és ők tesznek bejelentést a MH tűzszerész ügyeletén. A tűzszerészek pedig amilyen gyorsan tudnak, mennek - hangsúlyozta Várkonyi Melinda.

Címkék: akna, gránát, tűzszerész, robban, bomba, Balaton, kék hírek