A rendőrség az Európai Unió számos tagállamában péntektől hétfőig tartandó "TISPOL" ellenőrzés keretében tartandó közlekedésbiztonsági akciója a gépjárművezetők mellett kiterjed a motorkerékpárosokra, a segédmotoros-kerékpárosokra, illetve kerékpárosokra is.

Az ellenőrzés során a rendőrség kiemelt figyelmet fordít az agresszív, vagy ittas állapotban közlekedő, szabályszegő gépjárművezetők  kiszűrésére, a passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzésére, továbbá a gyorsforgalmi úthálózat, a főútvonalak forgalmának folyamatosságára, valamint a forgalmi torlódások megelőzésére.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának közleménye szerint az Európai Unióban a halálos és a súlyos személysérüléses közúti balesetek jelentős (mintegy 20 százalékos) részét ittas vezetők okozzák, s ehhez hasonló arányú veszélyt okoznak a kábítószer hatása alatt álló járművezetők is. Becslések szerint az unióban évente 10 ezer halálos áldozatot követel az ittas vagy bódult állapotban történő járművezetés.

Magyarországon, az idei év első 4 hónapjában az összes személysérüléses közúti közlekedési és azon belül az ittas állapotban okozott balesetek aránya a tavalyi év azonos időszakához képest 9,6 százalékról 10,5 százalékkal emelkedett - olvasható a rendőrség közleményében.

Címkék: drogos, razzia, ittas, ellenőrzés, közút, kék hírek