A nyári idegenforgalmi szezonban mindig Siófok biztosítása jelenti a legnagyobb kihívást, ide kell erőt összpontosítani – mondta Piros Attila, Somogy megye rendőrfőkapitánya tegnap délután, a siófoki képviselőtestület ülésén, ahol a szezonra való felkészül jegyében hagyományosan a közbiztonság helyzetét is tárgyalták.

A megyei rendőrfőkapitány Siófokon bejelentette, hogy a Készenléti Rendőrségtől a Balaton-partra érkező megerősítő erőket teljes egészében a Siófoki Rendőrkapitányság állományába fogja vezérelni. Megduplázzák a lovas-rendőri jelenlétet, ami azt jelenti, hogy idén nyáron két lovas páros közlekedik majd Siófok üdülőterületén, elsősorban a szórakozóhelyekkel teli Petőfi sétány környékén. A lovasok mellett kutyás rendőrök is ügyelnek a közbiztonságra, ők főként az esti, éjszakai és a hajnali órákban járják az utcákat.

Piros Attila kifejtette: napszakonként eltérően, de az előző évhez mérten lényegesen nagyobb lesz a közterületi szolgálat és újdonságként bűnügyi akciócsoportokat szerveznek a szezonban. A bűnügyi technikusból, nyomozóból és nyomkövető kutyából álló csapatok akció jellegű szolgálatot végeznek majd, a gyorsreagálás érdekében. Emellett Siófok területén úgynevezett posztos rendőrök is megjelennek. – Lesz egy vagy két olyan hely a városban, ahol mindig lehet majd látni rendőrautót és mellette rendőröket is. Ők azok, akik mindig elérhetőek lesznek nyilvános telefonszámon keresztül is – magyarázta a dandártábornok hozzátéve: a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságnál a turizmus június 2-án kezdődik.

Piros Attila megjegyezte: a Balaton-part megerősítése várhatóan idén is június közepétől augusztus 20-ig tart, az azonban biztos, hogy kollégái nem fognak váratlanul megjelenni a városban.

A megyei rendőrfőkapitány által felsorolt intézkedések Piros Attila múlt nyári személyes tapasztalatin is alapulnak, hiszen a rendőri vezető Siófokon arról is beszélt, hogy a nyár nagy részét tavaly a tóparton töltötte éppen azért, hogy az idei nyárra az eddigieknél is jobban fel tudjanak készülni.

– Egyetlen célom van, hogy még nagyobb közbiztonságot tudjunk szolgáltatni. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság soha nem látott magasságokban van, és ezt meg fogjuk tartani – hangsúlyozta a főkapitány. – Sosem vagyunk egyedül – tette hozz Piros Attila, utalva ezzel Siófok rendészeti szervével, a Városőrséggel, a polgárőrökkel és a civilekkel való együttműködésükre.

A tegnapi ülésen született határozat arról, hogy Siófok kiemelt kategóriájú besorolást kér a városi rendőrkapitányságnak. Az erről szóló felterjesztést Pintér Sándor belügyminiszternek juttatja el az önkormányzat egyebek mellett azzal az érvvel, a Siófoki Rendőrkapitányság a leterheltség terén és az ügyszámok tekintetében megyeszékhelyeket előz meg, a megoldandó esetek számát figyelembe véve pedig azonos szinten van egyes nagyobb lélekszámú budapesti kerületekkel. Balázs Árpád polgármester az ülésen elmondta: arra ugyan nem létezik kőbe vésett szabály, hogy a kiemelt státusz milyen konkrét előnyökkel jár, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság által kialakított tipizálás, mint egyfajta „erősorrend” a későbbi fejlesztések esetén előre sorolja a kiemelt státusszal bíró kapitányságokat.

 

Címkék: vezényel, siófok, rendőrség, kék hírek