1.jpg

Az utóbbi időszak csapadékos időjárása következtében a Balaton átlagos vízszintje az elmúlt napokban jelentősen megemelkedett, ezért egy héttel ezelőtt elkezdték a felesleges víz leeresztését a Sió csatornába. A lépést az tette szükségessé, hogy amennyiben a magas vizet erős széllökések érik, a tó víztükre kileng és a part mentén tovább emelkedik a vízszint.

A Balaton déli partján összesen tizennégy olyan települést veszélyeztetett az áradás. Az önkormányzatok munkáját ezért a hét elejétől a vízügy mellett a katasztrófavédelem is a helyszínen segítette: mintegy harminc hivatásost vezényeltek a térségbe, akik az egyes településeken a vízügy szakembereivel és az önkormányzatok képviselőivel közösen felmérték, milyen intézkedésekre lehet szükség, ezekhez mennyi embert és eszközt kell rendelkezésre bocsátani. Negyvennégy olyan helyszínt jelöltek meg, ahol csapadékosabb időjárás esetén helyi beavatkozásokra lehet szükség. A legrosszabb forgatókönyv szerint mintegy 16 ezer homokzsákra, 160 köbméter homokra, 14 szivattyúra és hatszáz méter fóliára lenne szükség.

2.jpg

A Balaton megemelkedett vízszintje ellen eddig egyedül Balatonmáriafürdőn kellett védekezni. A település egy hoteljének védelmében ezerkétszáz homokzsákból álló, hatvan méter hosszú ideiglenes védművet építettek.

Bár a pillanatnyi meteorológiai helyzet alapján nem várható a tó vízszintjének további emelkedése, szükség esetén a katasztrófavédelem és a vízügy az érintett önkormányzatok védekezésének támogatása érdekében azonnal szakembereket biztosít. A tizennégy tóparti településen továbbra is nyolcvanhat fős önkormányzati figyelőszolgálat tevékenykedik.

3.jpg

Címkék: figyelőszolgálat, szél, víz, siófok, balaton, kék hírek