Az éves tiszti értekezleten Dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója és dr. Horváth Jenő tűzoltó ezredes, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója értékelte a megyei igazgatóság 2013-as évi tevékenységét.

Dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy az elmúlt esztendő során bővülő feladatrendszert jellemezte a tiszti értekezleten. A tábornok beszélt a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok egységességéről, a jelentősen erősödő önkéntességről, a céltudatos hatósági munkáról, köztük a kéményseprőipari-szolgáltatás felügyeletéről, a prognóziskészítésről, a megelőző munka új elemeként az Országos Tűzmegelőzési Bizottság által végzett felvilágosító tevékenységről.

Értékelése alapján Somogy megye jó teljesítményt mutatott 2013-ban, s kihangsúlyozta a katasztrófavédelmi igazgatóság kapcsolatát a rendvédelmi és a közigazgatási szervekkel, külön kiemelve az átalakult védelmi igazgatási szereplőkkel való együttdolgozást, együttgondolkodást.



A 2013-as év is a folyamatos változások éve volt a katasztrófavédelem területén - ezt már dr. Horváth Jenő tűzoltó ezredes mondta. Az igazgató kifejtette, a változások legfőbb célja volt, hogy a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság alaprendeltetését ellátva biztosítsa az emberi élet és a vagyon védelmét, a megye gazdaságának működőképességét és a létfontosságú rendszerek biztonságos működését.

Az igazgató kiemelte: a tűzesetek elleni hatékony védekezés, a reagálóképesség javítása és a megye tűzvédelmének fokozása érdekében 30 önkéntes tűzoltó egyesülettel kötöttek megállapodást a hivatásos tűzoltó-parancsnokságok. Az önkéntes tűzoltó egyesületek 2012-ben 277, 2013-ban 514 vonulást teljesítettek. Cél az egyesületek fejlesztése, lehetőség szerinti bővítése, s fokozatosan az önálló beavatkozásra való alkalmassá tétele. Kiemelt program volt a járási mentőszervezetek megalakítása, melyek hét járásban összesen 198 fővel látnak el polgári védelmi feladatokat a biztonság megteremtése érdekében.

Dr. Horváth Jenő hozzátette: az egységes megyei szintű műveletirányítás eredményeként nagyságrenddel csökkent a szándékosan megtévesztő jelzésekre történő riasztás (2012-ben 23, 2013-ban 15).

További részletek ezen a linken.

Címkék: véd, értékel, riaszt, év, önkéntes, tűzoltó, katasztrófa, kék hírek