- képünk illusztráció -

A szürke januári hetekben, amikor a nap szinte soha nem bukkan elő, egyaránt nagy szükség van a lámpatestekre az épületekben, a lakásokban és a munkahelyeken is. Hagyományos, fénycsőgyújtóval bekapcsoló lámpatesteket nem csak munkahelyi, kereskedelmi környezetben, hanem konyhákban, előszobákban és fürdőszobákban is sok helyen használnak. Az Európai Unióban azonban sajnos nagy számban fellelhetőek veszélyes lámpatestek is.

Mindezek alapján a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság folyamatosan vizsgálja a kérdéses termékkört. A Mechanikai és Villamos Laboratórium a közelmúltban három fajta olyan fénycsöves lámpatestet is talált, amelyek veszéleyesek lehetnek.

A szakértők megállapították, hogy a vizsgált termékek egyike sem teljesítette a biztonsági követelményeket, tüzet okozhatnak. A lámpa egyik része, a fojtótekercs ugyanis túlmelegedett, és a környezetében lévő éghető anyagokat meggyújtotta – így ezek a portékák az égési sérülés és a fulladás súlyos kockázatát jelenthetik a fogyasztók számára. A nem biztonságos lámpatestek esetében a hatóság elrendelte azok forgalomból történő kivonását és visszahívását.

A tűz kialakulásának nagyobb a valószínűsége, ha a karbantartást elmulasztják és az élettartalma végén meghibásodott fénycsőgyújtót nem cserélik ki időben.

A veszélyes termékek magas aránya miatt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság továbbra is szükségesnek tartja a következő években a termékkör rendszeres, átfogó, hatékony ellenőrzését, termékbiztonsági vizsgálatokat, a veszélyes termékek forgalomból való kiszűrését.

A nem biztonságos lámpatesteket és az NFH által letiltott egyéb veszélyes termékeket az alábbi linken éri el.

Amennyiben úgy véli, hogy az Ön által vásárolt termék nem biztonságos, itt jelezheti a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság részére.

Címkék: fénycső, karbantart, fogyasztóvédő, veszélyes, füst, ég, kék hírek