Három somogyi tűzoltó is részt vett a HUNOR mentőszervezettel a MODEX-nemzetközi gyakorlaton, Olaszországban.

Velence térségében tartott szimulációs terepgyakorlaton vett rész a HUNOR mentőszervezet 39 tagja, ahol a feltételezett Richter-skála szerint 8,1-es erejű földrengés és az azt követő szökőár következményeit számolták fel más mentőcsoportokkal együtt. A katasztrófa következtében több ezer ember vesztette életét és több százan rekedtek a romok alatt. A magyarok angol, észt, osztrák kollégákkal dolgoztak közösen. A három somogyi tűzoltó - Kovács József tűzoltó főtörzsőrmester, Mészáros Ferenc Róbert tűzoltó főtörzsőrmester és Zomi Balázs tűzoltó főtörzszászlós- a műszaki mentésből vette ki részét, a romok alatt rekedt áldozatok felkutatása és mentése volt a feladatuk.

A helyszín több szempontból is különleges volt, hiszen a lagúnák között kellett boldogulni, akadt olyan műveleti terület, amelyet csak hosszú csónakúttal lehetett megközelíteni, a helyi katonaság csónakjaival vitték oda a mentéshez szükséges felszereléseket és a keresőkutyákat. Ráadásul figyelembe kellett venni a gyakran műemléki környezetet is.

Az alegység tagjai derekasan helyt álltak: megtalálták és szakszerűen kimentették a romok alatt rekedt sérülteket.

A gyakorlat során: a főrengést több utórengés követett a képzeletbeli MODEXLAND területén, amelynek következtében a feltételezés szerint több épület vált romossá, egy bevásárlóközpont összedőlt. A magyar csapat kötelezőn túli feladatként, két helyszínen is részt vett a mentésben. Az összes eltűntet sikeresen felkutatták - tájékoztatott a Somogy Megyei Katasztrüfavédelmi Igazgatóság.

Címkék: lagúna, mentettek, gyakorlat, somogy, tűzoltó, kék hírek