Feketére festett "pénz" szó szerinti tisztára mosásával vert át a Magyarországon élő férfi egy Bács-Kiskun megyei teherautó-kereskedőt, akitől 300 ezer eurót (89 millió forint) csalt ki. Az Európa nyugati felén már korábban ismert trükköt a férfi alkalmazta először Magyarországon.

A férfit különösen nagy kárt okozó csalás bűntette illetve csalás bűntettének kísérlete miatt találta bűnösnek a törvényszék. Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész súlyosbításért, vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

A vádirat szerint a drága, márkás öltönyt viselő kameruni származású férfi megjelent egy Bács-Kiskun megyei kereskedőnél, és előadta, hogy ő a Mali Köztársaság nemzeti bankja igazgatójának a fia, és milliókat örökölt. A pénz egy részét befektetné: 200 teherautót szeretne venni Malinak. A kereskedő viszont csak 27 járművel rendelkezett, amiért 1 millió eurót (297 millió forint) ajánlott a csaló. A kereskedőnek bemutatott egy kisebb trezort, amiben pénz formájú fekete papírlapok voltak. A kameruni származású férfi azt mondta, hogy 14 millió euró van a trezorban.

Azt állította a férfi, hogy mind 500 eurós bankjegy, amelyeket csak feketére festve lehetett kihozni Maliból. A csaló a kereskedő szeme előtt mosta le valamilyen vegyszerrel tíz bankjegyről a fekete tintát, melyek 500 eurós bankjegyek voltak. Kettőt megkapott a kereskedő, és be is tudta váltani egy bankban, azaz a bankjegyek igaziak voltak.

Ekkor azonban elfogyott a vegyszer – legalábbis ezt állította az afrikai származású férfi -, ezért a kereskedőtől 300 ezer eurót kért, mert állítása szerint, ennyibe kerül a pénzmosáshoz szükséges szer.

A Bács-Kiskun megyei kereskedő egyik megbízottja vitte a pénzt Párizsba, ahol egy elegáns belvárosi szállodában átadta a csalónak. A fekete bőrű férfi ezután ismét megjelent Magyarországon és azt közölte a kereskedővel, hogy lejárt a vegyszer szavatossága, az új patronhoz további 150 ezer euró kellene. Ezt követően tett feljelentést az átvert sértett.

A fekete papírlapokról kiderült, hogy semmi közük a pénzhez, csak díszletei voltak a szélhámosságnak.

A vádlott megpróbált egy Somogy megyei vállalkozót is becsapni, aki azonban nem adott pénzt a csalónak, így neki kára nem keletkezett.

Farkasné Kramolis Andrea tanácsvezető bíró ítéletében kötelezte a vádlottat, hogy 86 millió forintot fizessen ki 30 napon belül a sértett részére.

A Kecskeméti Törvényszék folyosólyán az ítélethirdetést egy incidens előzte meg. Az ügyvédjével érkező kameruni származású férfi közelről leköpte az egyik újságírót. A tárgyalóteremben a rendet, ezután a biztonsági szolgálat embereivel biztosították.

Címkék: feketére, kameruni, festett, euro, pénz, kék hírek