ellenőrzés


Ismét "Látni és látszani" kampányt indít a rendőrség. Ennek keretében november 7-től december 15-ig országos fokozott közúti ellenőrzést tartanak a kormányhivatallal karöltve. Ez idő alatt a rendőrség fokozottan ellenőrzi a világítási szabályok betartását valamennyi jármű, kiemelten a személy-, illetve tehergépkocsik és motorkerékpárok vezetőinél.

A rendőrségi közlemény külön felhívja fel a figyelmet a fényszórók fontosságára, és annak baleset megelőző szerepére, ugyanakkor hozzáteszik: sok esetben előfordul, hogy nem szabványos, vagy nem a gépkocsigyártó által gyárilag előírt fényforrásokat használják az autókban. Ezek fényereje pedig lényegesen rosszabbak lehetnek, így nagymértékben csökkenthetik látásminőségét.

A kampány ideje alatt a tulajdonosok ingyenesen vizsgáltathatják át járműveiket a kijelölt szakszervizekben.  Az ezt elvégző sofőrök igazoló lapot kapnak, mely tanúsítja, hogy a járgányuk részt vett a vizsgálaton, és ott megfelelt a jogszabályokban előírtaknak. A rendőrök külön kiemelik, hogy ezt a papírt célszerű az autóban tartani, és az igazoltató rendőrnek átnyújtani. Jelentősége azonban nem sok van, ugyanis ha mégis valami szabálytalanságra bukkannak, ugyanúgy büntetnek.

A kampányban optikusok is részt vesznek, akik térítésmentes látásellenőrzéssel, továbbá hasznos tanácsokkal várják a járművezetőket.

Címkék: szóró, fény, razzia, ellenőrzés, rendőr, kék hírek