dscf0031_3.jpg


Az elmúlt hetekben több halálos és súlyos sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt Somogy megyében. Hétfőn például a nyirkos aszfalton az árkba csúszott egy személyautó, a 66-oson pedig felborult egy kisteherautó is. A rendőrség tapasztalatai szerint az ilyen, és ehhez hasonló balesetek jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetnek, azaz nem veszik figyelembe a csúszós útburkolatokat, valamint a romló látási viszonyokat.

2013_09280036_0.jpg


Korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit, ezért is nagyon fontos, hogy azok megfelelően működjenek - írja a rendőrség. Hozzáteszik: ezért ajánlott a gépjárműveket alaposan átnézni, és megvizsgálni minden biztonsági berendezést és tartozékot. Sokan csupán az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzésére figyelnek, holott életet menthet a jól működő ablaktörlő, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő.

dscf9958_0.jpg


A ködös, esős időben azonban célszerű követési távolságot tartani a többi autótól, így megúszhatjuk a koccanásokkal járó kellemetlenségeket. A rendőrség úgy véli: lassabb, körültekintőbb, előrelátóbb vezetéssel megelőzhetőek a közlekedési baleseteket.

dscf9997_0_1.jpg


A kerékpárosoknak is érdemes fokozottabban odafigyelni a látni és láttatni elv betartására. A kerékpárok kivilágítása már korlátozott látási viszonyok közt is nagyon fontos! Jól működő világítás, fényvisszaverő eszközök és megfelelő öltözék (feltűnő színű ruha, fényvisszaverő kiegészítők) esetén a kerékpárosok, gyalogosok a sötétben is jól láthatóvá válnak.

dsc_0069_0.jpg

Címkék: koccanás, közút, rendőrség, ősz, baleset, kék hírek