anyagyilkos

A vádirat szerint a 34 éves férfi életvitelszerűen szüleivel élt közös háztartásban, rendszeres jövedelemmel nem rendelkezett, pedagógus szülei tartották el. Paranoid tudathasadásos elmebetegség tünetei ütköztek ki rajta, ami kizárta, hogy cselekedetei következményét felismerje. Téveszmék jelentkeztek nála, a betegségtől hanyatlóan beszűkült a tudata, visszatérően erőszakoskodó volt a szüleivel. Magánéleti és egészségügyi problémáiért őket tette felelőssé, emiatt velük szemben rendszeresen agresszív viselkedést tanúsított. 2008-ban tettleg bántalmazta apját, emiatt a kaposvári kórház pszichiátriáján kezelték egy ideig. A kezelés során nem működött együtt az orvosokkal, a vád szerint később rendszeresen szedett kábítószert, de ezt apja cáfolta.

Tavaly karácsony előtt a férfi vélt egészségügyi problémái miatt ismét agresszív lett otthon.  December 20-án durva szavakkal szidta, és verbálisan provokálta őket. A helyzet 21-én sem változott. Indulatkitörései miatt édesapja kilátásba helyezte, hogy a vádlottat kijelenti közös lakcímükről, majd a lakásból eltávozott, hogy a sértettnek gyógyszert vásároljon. A feszült idegállapotban lévő vádlott ezután a konyhába ment és magához vett egy 20 cm pengehosszúságú konyhakést, majd az ott dolgozó édesanyja mögé lépett és hátulról, nagy erővel két vágó, illetve szúró mozdulattal átmetszette a sértett torkát. A védekezésül felemelt kezét is megvágta. Édesapja rövidesen hazatért, látta, hogy mi történt. Az utcára szaladt, és a szomszédtól kért segítséget. Közben a fiú bezárta a lakás ajtaját, és elment. Az asszony a helyszínen életét vesztette. A fiú elmenekült, hetekkel később tudták elfogni a rendőrök Budapesten. Az ügyészség az ideiglenes kényszergyógykezelés hatálya alatt álló vádlott kényszergyógykezelésének elrendelésére tett indítványt.

A mai tárgyaláson megjelent a vádlott, akit a fővárosi Elmemegfigyelő és Gyógyító Intézetből szállítottak Kaposvárra. Azt mondta: szégyelli magát a történtekért. - Nem vagyok erőszakos ember, nem találok magyarázatot a tettemre, erős felindulásból cselekedtem. Most kiegyensúlyozott az állapotom- állította. Korábbi rendőrségi vallomását a bíró olvasta fel. "Megmondták, mit csináljak, megfigyeltek, ki akartak iktatni a társadalomból"-idézte a vádlott szavait a bíró.

Az édesapát is meghallgatták. Arra a kérdésre, hogy haragszik-e a fiúra, annyit felelt: "Dúl az atyai szív." 2002-ben kezdődtek a problémák, mesélte. A fiú albérletben lakott akkor a fővárosban, de kamerákat kezdett keresni a lakóhelyén, amivel megfigyelik. Akkor pszichiátriára került Budapesten. -Azt hittük, hogy szülői szeretettel meg tudjuk gyógyítani, de naivság volt- emlékezett fájdalmasan az apa. A fiú nem tudott elhelyezkedni asztalosként a szakmájában, mert azt hitte, folyamatosan megfigyelik. Mivel angol, oxfordi és német, Geothe-intézeti nyelvvizsgája is volt, Londonba ment dolgozni. 10 nap múlva, amikor hazajött, rátámadt az apjára, és bántalmazta, azzal, hogy "kiket küldött utána Londonba".

Ezután újabb pszichiátriai kezelés következett, de az apa azt mondta: otthon már nem tudta ellenőrizni, beszedi-e a gyógyszereket. -Beszűkült a tudata, a saját börtöne lett a lakás- idézte fel az apa. Ezután azt a pszichiátert hallgatták meg a bíróságon, aki 2008-ban ambulánsan kezelte a fiút Kaposváron. -A saját kérésére került be a kórházba, de később nem akarta folytatni a kezelést. Kényszerítésre nincs lehetőség, ha a bíróság nem rendeli el. Akkor agresszív cselekmény miatt indult a kezelés, de erőszakosságnak nem észleltük a jeleit nála-állította a szakorvos- Kontrollra nem jött vissza, csak a szülők jelentették az állapota romlását. Paranoid volt, zárt életformát élt.

Délben a bíróság elrendelte a vádlott kényszergyógykezelését, aminek maximális időtartama 15 év. Az ítéletet az ügyész, az ügyvéd és a fiú is tudomásul vette, így jogerőre emelkedett.

Címkék: gyilkos, anya, vádlott, kés, bíróság, kék hírek