Az utasok és a vonatokon szolgálatot teljesítő vasutasok biztonsága illetve a vasúti járművek, eszközök védelme kiemelt feladata a MÁV-csoport leányvállalatainak - írja a KaposPontnak eljuttatott közleményében a vasúttársaság. A vasúttársaság ennek érdekében mindent megtesz, hogy az utasai és a dolgozói sérelmére, illetve az eszközpark kárára elkövetett bűncselekmények száma csökkenjen. Ehhez a készenléti rendőrség munkatársainak, a vasútőröknek és a polgárőröknek a folyamatos együttműködésére is szükség van. A polgárőr-egyesületek korábban – a jogszabályi környezetnek megfelelve – a tevékenységüket a székhelyük szerinti településen végezhették, azonban a 2012. évi CXX. törvény kedvező változásainak köszönhetően lehetővé vált a területi megkötés nélküli polgárőri szolgálatellátás, így az már a közlekedő személyszállító vonatokon is lehetséges.

Vonatdobálás


A MÁV-START Zrt. a módosítás adta lehetőségeket kihasználva, a mai napon együttműködési megállapodást kötött három polgárőr egyesülettel, ez által is növelve az utasok és az utazószemélyzet, valamint a járműpark biztonságát. A többségében vasutas munkavállalókból szerveződött csoportok tagjai a szakmai ismereteik és gyakorlatuk alapján otthonosan mozognak az állomások területén és a vonatokon, továbbá rendelkeznek a szolgálatellátáshoz szükséges személy- és helyismerettel.

Az érintett három egyesület: a Vasúti Polgárőr Egyesület (Budapest), az Első Pécsi Vasutas Polgárőr Egyesület, és a Celldömölki Vasutas Polgárőr Egyesület tagjai társadalmi megbízatásként, anyagi ellenszolgáltatás nélkül teljesítenek szolgálatot. A közlekedő vonatok kísérésén túl ügyelnek a vasútállomások közforgalom számára megnyitott területein a közrend, közbiztonság fenntartására, bűnmegelőzési járőrszolgálatokat látnak el a tárolt vasúti járművek kárára elkövetett cselekmények felderítése, megelőzése érdekében. Önállóan, vagy járőrtársként, rendőrök, vasútőrök, jegyvizsgálók mellett, vagy a peronkapus ellenőrzések megerősítése érdekében is besegíthetnek. A megkötött együttműködési megállapodások 120-130 polgárőr együttműködését jelenthetik a mindennapokban. A vasúttársaságnak szándékában áll további egyesületekkel is erősíteni a vonatokon és az utasforgalmi területeken a közbiztonságot.

Címkék: vonat, járőr, rongál, rend, polgárőr, biztonság, kék hírek