veszélyes anyagos közúti ellenőrzés

Többhatóságos – supervisori – ADR ellenőrzést tartottak a somogyi katasztrófavédők szeptember 12-én az M7-es autópálya Somogy megyei szakaszán.

A csütörtöki akcióban valamennyi résztvevő hatóság ellenőrizte a hatáskörébe tartozó szabályok betartását. A katasztrófavédelmi kirendeltségek iparbiztonsági felügyelői a Mobil Labor szolgálattal karöltve kivezették és átvizsgálták a veszélyes árut szállító járműveket az M7-es autópálya teljes Somogy megyei szakaszán.

Eközben az autópálya pihenőiben a veszélyes áruk közúti szállítását, valamint a vezetési és pihenőidők betartását ellenőrizte a rendőrség és a Somogy Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége. A NAV szakemberei pedig kontroll alá vonták a közlekedőket.

A 12 órán át tartó ellenőrzés alatt 23 olyan járművet – ebből 11 külföldit – ellenőriztek a katasztrófavédelem szakemberei, amelyek az ADR hatálya alá tartoznak. Szabálytalanságot 2 esetben állapítottak meg: egyiknél nem stimmeltek a fuvarokmányok, egy másik külföldi teherautó sofőrje pedig nem tudta bemutatni a veszélyes áru szállításához szükséges írásbeli utasítást. Ezért járművét a bírság megfizetéséig nem engedte tovább a hatóság.

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mindkét féllel szemben közigazgatási eljárást indított.

Címkék: hatóság, ellenőriz, nav, razzia, kék hírek