Eddig csak azokat bűntették, akik valótlan bejelentést tettek, és direkt rossz helyszínre küldték a hatóságot. Szeptember elsejétől azonban szigorodik a törvény, és az is szabálysértésnek fog számítani, ha valaki indokolatlanul tárcsázza a segélyhívót. Az érte járó pénzbüntetés ötezertől százötezer forintig terjedhet, a kamu bejelentéseket pedig akár elzárással is büntethetik.

A tűzvédelmi törvény egyébként arról is rendelkezik, hogy a tűzoltók kivonulási és beavatkozási költségeit köteles megtéríteni az, aki az eseményt szándékosan okozta, vagy rossz helyre küldte a hatóságot.

Idén a bejelentések mintegy 20 százaléka volt csak félrevezetés. Ez jóval kevesebb, mint az előző években megszokhattuk. 2012 első felében ugyanis 573-szor riasztották rossz helyre a tűzoltókat, míg idén csupán 215 esetnél kellett feleslegesen vonulnia a katasztrófavédőknek.

Akkor viszont nem büntetnek, ha a bejelentő nem szándékosan vezette félre a tűzoltókat, hanem csupán rosszul mérte fel a helyzetet.

A legtöbb téves jelzés Pest és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből, a legkevesebb pedig Bács-Kiskun, Csongrád és Nógrád megyéből érkezett.

Idén eddig 85 bejelentő ellen tettek feljelentést, további nyolcnak pedig meg kellett téríteni a tűzoltók vonulási költségét.

Címkék: téves, bűntetés, telefon, riasztás, tűzoltó, kék hírek