Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint sérti az emberi jogok védelméről szóló egyezmény 3. cikkelyét az olyan tényleges életfogytiglani büntetés, amely egyáltalán nem teszi lehetővé az ítélet valamikori felülvizsgálatát. Ezt a strasbourgi bíróság mondta ki három brit elítélt beadványára alapozva. Egyikük a feleségé megöléséért, a másikuk családja öt tagjának lemészárlásáért, a harmadik pedig négy homoszexuális férfi meggyilkolásáért kapott életfogytiglant.

A brit tényleges életfogytiglani ítéletek pedig hasonlóak az itthoniakhoz. Ezért akár Szita Bence gyilkosai is panaszt emelhetnének, és pert nyerhetnének Strasbourgban az ítélet szigorúságára hivatkozva.

Az emberi jogok védelméről szóló európai egyezmény harmadik pontja ugyanis kimondja: senkit sem lehet kínzásnak, vagy embertelen, megalázó bánásmódnak vagy büntetésnek alávetni. A strasbourgi bírói nagytanács 16:1 arányban pedig most úgy határozott: megalázó, ha v alakitól megvonják a szabadulás reményét. Ezért egy életfogytiglani ítéletnél valamilyen felülvizsgálati esélyt adni kell, az viszont már nemzeti hatáskör, hogy mikor és milyen feltételekkel. Strasbourg most például a feleséggyilkos angol férfi ügyében a brit államot negyvenezer eurós kártérítésre és a perköltségek kifizetésére kötelezte.

David Cameron angol miniszterelnök annyira felháborodott az ítéleten, hogy szóvivőjén keresztül úgy fogalmazott: ha a konzervatívok győznek a következő választáson, megfontolják az emberi jogi egyezmény felmondását. Egy másik képviselő pedig Strasbourg „betegesen elfogult erkölcsi iránytűjének” nevezte az ítéletet.

A Magyarországon július elsején hatályba lépett új büntetőtörvénykönyv (Btk.) egyébként megfelel a strasbourgi elvárásnak, hiszen indoklásában osztja a bíróság véleményét, amely szerint egy minimális szabadulási reményt minden életfogytiglani büntetésnél kell adni. Azonban a két legsúlyosabb esetben megtiltja a felülvizsgálat lehetőségét.

Az emberi jogi bíróságon egyébként precedensjog van, azaz ha ugyanolyan panasszal ugyanazért fordul oda egy magyarországi elítélt, akkor ugyanarra az ítéletre is számíthat. Ennek értelmében Szita Bence gyilkosai akár pert is nyerhetnek az állammal szemben.

(Forrás: ATV)

Címkék: strasbourg, brit, életfogytiglan, Bence, bíróság, Szita, kék hírek