Az elmúlt években több nagy anyagi kárral járó és anyagi javakat veszélyeztető tűz ütött ki Magyarországon a nyári betakarításkor. A NAK ezért figyelmezteti a termelőket, hogy az esetek megelőzése érdekében az idén is fokozott figyelmet fordítsanak a kalászos termények betakarításában részt vevő gépek tűzvédelmi állapotára, valamint a tarló, illetve növényi hulladék égetésére vonatkozó szabályok betartására.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat előírásai szerint a munkában csak olyan jármű vehet részt, amelynek tűzvédelmi felülvizsgálatát a betakarítás előtt az üzemeltető elvégezte és tűzoltó készülékkel is ellátta. Az aratást először lehetőleg a közút, illetve vasútvonal mentén kell elkezdeni, majd a betakarítás után ezek mellett legalább 3 méter széles védőszántást kell kialakítani. Munkaszünet idején a kombájnt a gabonatáblától, tarlótól és kazaltól legalább 15 m távolságra szabad csak leállítani. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor itt is 3 méter széles védőszántást kell készíteni. A szabályok szerint olyan javítást, amely nyílt láng használatával, vagy üzemanyag-szivárgással jár, a gabonatáblán (tarlón) nem lehet elvégezni.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja a figyelmet, hogy a táblában dohányozni még a járművek vezetőfülkéiben sem szabad. Az aratás idejére a gabonatáblától legkevesebb 15 méterre, növényzettel nem borított részen lehet dohányzóhelyet kijelölni, a cigarettacsikkek eloltásához és gyűjtéséhez pedig vizet tartalmazó edényt kell kihelyezni.

Címkék: tűzveszély, aratás, meleg, tűz, nyár, kék hírek