Kép 016.jpg


A dunai árhullám levonulásával párhuzamosan a honvédség folyamatosan, három fázisban telepíti át erőit a déli országrészbe - közölte a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya kedd reggel az MTI-vel.

Kisapostagon és Ráckevén éjfélkor fejezték be a katonák feladatukat, az Országos Műszaki Irányító Törzs igényének teljesítését követően Szigetmonostorról is kivonta erőit a honvédség.

Hétfő délután kétszáz katona érkezett Bátára, illetve a Duna déli szakaszán folytatódott az erők átcsoportosítása, a Dunaföldvár-Mohács közötti terület védelmére - két bázislaktanyába, Kalocsára és Decsre - összesen ezerkétszáz katonát vezényeltek Mi-8-as és Mi-17-es helikopterekkel és egyéb speciális technikai eszközökkel.

Emellett a honvédség továbbra is jelen van Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében, valamint a Dunakanyarban és Budapesten is.

D_KOS20130609082.jpg


Folytatódik a Duna tetőzése Tassnál kedd hajnalban, a folyó vízszintje hétfő este 10 óra óta változatlan a térségben, a felső szakaszon viszont tovább apadt a vízszint.

A Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatóság kedd hajnali adatai szerint Adonynál éjfél óta 3 centimétert apadt a vízszint, Tassnál pedig hétfő este 10 óra óta változatlanul 908 centiméteren áll a vízmérce. Dunaföldvárnál négy óra leforgása alatt 1, Paksnál 3 centimétert emelkedett a Duna, előbbi vízmércénél 721, utóbbinál 889 centiméteres vízállást mértek a szakemberek. Bajánál a Duna 964 centiméterről 967-re emelkedett, Mohácsnál pedig 917-ről 921-re nőtt a vízszint 4 óra alatt.

Budapesten tovább folytatódott a lassú apadás, az éjféli 871 centiméteres vízállás hét centiméteres csökkenéssel hajnali 4 órára 864-re apadt, Nagymarosnál 9, Esztergomnál 10, Komáromnál 15, Nagybajcsnál pedig 14 centimétert apadt a Duna.

D__KB20130609017.jpg

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) friss adatai szerint változatlanul 807 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban, ebből harmadfokú 62, rendkívüli pedig 538 kilométeren.

A Duna Baranya megyei szakaszán felkészülten várják a folyó tetőzését, ez rekordvízmagasság alatt, csütörtökre várható - tájékoztatott a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. Kasza Anett azt mondta, a legintenzívebb védekezést folytató településen, Dunaszekcsőn mintegy 50 ezer homokzsákot használtak fel, és a védmű építésének utolsó fázisaként már a kompkikötőt is lezárták. A munkálatokban naponta 160 ember vett részt.

A védműveknél hatórás váltásban tizennyolcan látnak el figyelőszolgálatot, éjszaka egy ponton a szivárgás miatt ellennyomó medencét kellett kiépíteniük a Duna-víz nyomásának ellensúlyozására.

D__US20130609010.jpg


Kasza Anett kitért rá, hogy a folyó baranyai szakaszán továbbra is másodfokú a készültség, és valószínű, hogy sem Dunaszekcsőnél, sem Mohácsnál nem lesz árvízi rekord.

Hargitai János, a megyei védelmi bizottság elnöke korábban arról tájékoztatott, hogy a Duna vízszintje Mohácsnál 955 centiméter, Dunaszekcsőnél 965 centiméter lesz, azonban lehet ennél 15 centiméterrel magasabb és alacsonyabb is. A rekordmagasság 984, illetve 992 centiméter.

forrás: MTI

Címkék: védekez, gát, tetőzik, árvíz, katasztrófa, kék hírek