DRAVIS3 projektnyitó konferencia:  

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület közös szervezésében 2013. május 10-én délelőtt került megrendezésre a projektnyitó konferencia Zalaegerszegen.

A projekt célja a katasztrófavédelmi szakmai együttműködés kiterjesztése, továbbfejlesztése, valamint a határon átnyúló stratégiai kérdések egyeztetése és összehangolt közös akciók megvalósítása. A projekt vezető partnere a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület, a projekt partnerei Somogy, Baranya, Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a horvátországi Kapronca-Körös megye és Eszék-Baranya megye, együttműködő partnerek Verőce-Drávamente megye és Muraköz megye. A DRAVIS3 tervezett időtartama: 2013. május 1. - 2014. augusztus 8., a tervezett költség ~ 298 500 EUR.

A projektnyitó konferencia A határmenti közös tervezés továbbfejlesztése és földrajzi kiterjesztése a horvát-magyar katasztrófavédelmi együttműködés területén címet viselte.

A rendezvényt Dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese és Miloslav Knežević Nemzeti Polgári Védelmi Beavatkozási Egység vezetője nyitotta meg. Mindketten kiemelték a közös gyakorlatok fontosságát, valamint a kommunikáció fejlesztését.

A nyitóbeszédeket követően Dobai Sándor és Sajgó Nikoletta bemutatta a projektet, valamint azt, hogy a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) milyen szerepet tölt be a projektben.

Dr. Szűcs Márton a Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében beszélt a projekt előnyeiről.

Dr. Horváth Jenő tű. ezredes a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy a DRAVIS3 projektben a horvát féllel közös veszélyes anyag mentési gyakorlatot terveznek. Hangsúlyozta a közös szakmai képzések, mentőszervezetek, mentőcsoportok csereprogramjának fontosságát.

Mácsai Antal tű. ezredes, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója kiemelte, hogy az előző (DRAVIS, DRAVIS2) projektek számos eredményt hoztak, amit kamatoztatni lehet. Az önkéntesség erősítésére helyezte az igazgató a hangsúlyt, a DRAVIS3 projektben erre törekednek.

Egri Gyula tű. ezredes, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy idén csatlakozott az igazgatóság a projekthez. Megemlítette a tavalyi évben rendezett horvát-magyar közös árvízvédelmi gyakorlatot, kiemelte annak fontos szerepét, az együttműködést.

A rendezvény zárásaként Ruzica Sliskovic és Stjepan Behin ismertette a projekt tevékenységeket, valamint az elvárásokat a horvát partnerek részéről.

forrás: www.zala.katasztrofevedelem.hu

Címkék: közös, akció, konferencia, határ, katasztrófavédelem, Somogy, kék hírek