Egy nappal a 33 áldozatot követelő 2003-as német turistákat szállító buszbaleset 10. évfordulója előtt, a MÁV Zrt. a rendőrséggel közösen május 7-én országszerte több helyszínen végez ellenőrzéseket valamint hívja fel a közúton közlekedők figyelmét a vasúti átjárókon való áthaladás szabályaira. 2012-ben 39 személygépkocsi, 6 tehergépjármű, 2 traktor 3 figyelmetlen motoros és 8 kerékpáros ütközött vonattal. Ezen balesetek 100 %-át a járművezetők figyelmetlensége, türelmetlensége és agresszivitása okozta.

A siófoki autóbusz-baleset 2003-ban történt május 8-án 8:35 perckor Siófokon. A Budapest Déli pályaudvarról Nagykanizsa felé tartó gyorsvonat V43 sorozatú mozdonya elsodorta a Darnay téri, a baleset időpontjában a közút felé vörös jelzést adó, útátjáróban a német turistákat szállító autóbuszt.

A szerelvény kb. 100 km/h-s sebességgel 300 méterre járt az útátjárótól, amikor a mozdonyvezető észlelte az autóbuszt. Hangjelzést adott, majd gyorsfékezést alkalmazott, azonban ilyen távolságból az ütközés elkerülhetetlen volt. Az ütközés pillanatában a mozdony kettészakította a buszt és egyik darabját maga előtt tolta. A vonat az átjárótól több, mint 300 méterre állt meg. Az autóbuszon tartózkodó 38 főből 33 meghalt. A buszon egyetlen magyar állampolgár volt, az idegenvezető aki súlyos sérüléseket szenvedett, de túlélte a balesetet. A vonat utasai közül nem sérült meg senki, a mozdonyvezető könnyebb sérüléseket szenvedett.

A balesetet a buszvezető okozta, aki a tilos jelzés ellenére hajtott a sínekre.

A MÁV és a rendőrség idén is csatlakozik a Nemzetközi Vasútegylet (UIC) és az Európai Unió által 2009-ben életre hívott „Közlekedj biztonságosan a vasúti átjárókban!” nevű Nemzetközi Útátjárós Biztonsági Kampányhoz. Ennek célja a tragédiába torkolló vasútátjárós balesetek megelőzése. Május 7-én országosan több helyszínen a vasúti szakemberek ellenőrzik egyebek között a fénysorompók, csapórudak és optikák, a vasúti átjárót jelző közúti táblák, útburkolati jelek állapotát és láthatóságát, továbbá szórólapokkal hívják fel a figyelmet arra, hogy a KRESZ szabályainak betartásával a balesetek megelőzhetőek.

Somogy megyében Fonyódon lesz kampányellenőrzés a Kikötő-útátjárónál, 10-13 óráig.

forrás: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Címkék: balest, átjáró, tragédia, halál, vonat, vasút, kék hírek