Bűnszövetségben, jelentős értékre elkövetett lopás bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt emelt vádat 2 somogyszili és 2 kaposvári férfi ellen a Kaposvári Járási Ügyészség. A vádlottak tavaly májusban  megállapodtak abban, hogy szervezetten, az elkövetői szerepeket egymás között előre tisztázva, falopásokat fognak elkövetni. Egyikük még abban a hónapban észlelte, hogy Kisbárapáti és Ráksi községek határán levő, SEFAG Zrt. kezelésében lévő erdőterületen nagyobb mennyiségű fát termeltek ki, és elszállításra előkészítve sarangokba rakták össze. Felvette a kapcsolatos bűntársával, aki a kitermelt fa tulajdonosának kiadva magát, összesen 26 köbmétert értékesített 338 ezer forint értékben. A pénzen megosztoztak.

Júniusban ugyanerről a területről további fát akartak lopni, ebbe bevonták két másik barátjukat. A negyedrendű vádlott volt az, aki magát a fa tulajdonosának adta ki, és megkísérelte a faanyagot értékesíteni. Ez azonban meghiúsult, mivel a fa vevőjének feltűnt, hogy vélhetően nem a vádlottaké az áru, ezért magával vitte a területi erdészt is, aki arról tájékoztatta, hogy a fa a SEFAG Zrt. tulajdonát képezi. Vádlottak által megkísérelt falopás elkövetési értéke 650 ezer forint volt.

A tolvajok augusztusban látták, hogy a SEFAG Zrt. ráksi erdőrészletében újabb fakitermelés történt, azonban a fa még nem lett elszállítva. Ekkor az egyik vádlott, magát a fa tulajdonosának kiadva, a faanyagot eladásra kínálta fel. A vevő egy kamionnal az erdőbe ment, és onnan fát szállított el, miközben a rendőrök igazoltatták és a fát lefoglalták tőle. A lopással veszélyeztetett érték 1 millió 300 ezer forint volt, amiből ténylegesen 69 köbmétert vittek el 900 ezer forint értékben. A vádlottak közül ketten előzetes letartóztatásban vannak.


Címkék: banda, sefag, erdő, pénz, tolvaj, kék hírek