A meteorológiai előrejelzések alapján az esti órákban várhatóan megerősödik a szél, 70-90 kilométeres óránkénti széllökésekre is lehet számítani. Ezért felhívják  közlekedők és a szabadban tartózkodók figyelmét, hogy az erős, viharos szél fákat csavarhat ki a felázott talajból.

A Rinya patak kritikus szakaszaira több ezer homokzsákot és homokot deponáltak. Péterhidán az áthaladó vasútvonalon sebességkorlátozást rendeltek el.

A megyénkben található magas partfalak mentén bekövetkezett földcsuszamlások miatt a katasztrófavédelem soron kívüli helyszíni szemlét kezdeményezett, amelybe a további intézkedések meghozatalához geológus szakértő segítségét is kikérték.

Legutóbb Fonyódon csúszott meg a magaspart, amely az alatta húzódó 7-es számú főközlekedési utat, valamint hét nyaralót veszélyeztet. Az érintett útszakaszt a hatóságok lezárták a veszélyhelyzet elhárításáig.

A dél-somogyi áradások kezelésére Juhász Tibor, a Somogy Megyei Védelmi Bizottság elnöke összehívta a Barcsi Járási Helyi Védelmi Bizottságot. Az ülésen megtárgyalták a csapadékos időjárás miatt eddig tett és azt azt követő megelőző intézkedéseket. Munkába állt a HVB katasztrófavédelmi operatív törzse, amely munkájában részt vesz a területileg illetékes vízügyi szerv munkatársa is, aki a védekezés szakmai irányítását koordinálja - tájékoztatta a KaposPontot a Somogy Megyei Katasztrófavédelem.

Címkék: védelmi, bizottság, belvíz, árvíz, szél, kék hírek