2011-hez képest Szolnok megyében romlott leginkább a helyzet - írja a metropol.hu, ahol 87 százalékkal nőtt az eltulajdonított gépkocsik száma, de Somogyban (55 százalék) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (40) is számottevő volt az emelkedés. Hevesben és Békésben ugyanakkor 42, illetve 21 százalékkal kevesebb autó tűnt el.

Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint tavaly 5637 kocsit tulajdonítottak el, hasonlóra legutóbb 2008-ban volt példa. Ez országosan 14 százalékos emelkedést jelent.

A tolvajok elsődleges célpontjai az alsó- és a középkategóriás autók, az ellopott gépkocsik majnem háromnegyede végezheti illegális bontóban alkatrészként.

Az online napilap a lopott autók felkutatásával foglalkozó autovadasz.eu oldal főszerkesztőjét idézi. Vezda László szerint egyre kevesebben viszik szakszervizbe az autójukat, inkább olcsóbb megoldást keresnek. Az ellopott autók jelentős részét ezért szétszedik, és alkatrészként értékesítik. Nem véletlen, hogy az autóvadászok statisztikája szerint tavaly Suzuki Swiftből tűnt el a legtöbb, hiszen ebből tulajdonolnak a legtöbbet magánszemélyek.

A lopott autók adatait tartalmazó mobiltelefonos alkalmazással egyébként bárki segíthet a kocsik felkutatásában.

forrás: metropol.hu





Címkék: bontó, szerviz, öreg, alkatrész, olcsó, lop, autó, kék hírek