Bakondi György csütörtökön ezt Kaposváron jelentette ki, miután a közigazgatás megyei, illetve a katasztrófavédelemmel együttműködő szervezetek vezetőivel tárgyalt.

A KaposPontnak elmondta azt is: fejlesztik a tűzoltóságok és a Somogy megyei igazgatóság eszközparkját is. Bakondi György elmondta azt is: újonnan állítanak márciusban rendszerbe egy katasztrófavédelmi mobil labort, teljesen vadonatúj eszközökkel, és járművel felszerelt egységük is lesz. Ez nagyjelentőségű, hogy egyes helyszínen detektálni lehessen a különféle veszélyes anyagok jelenlétét. Folytatják a tűzoltóőrs programjukat, és folytatják a tűzszállító autók és fecskendők gyártását.

Dr. Bakondi György tű. altábornagy a Somogy Megyei Kormányhivatal Címertermében konzultációt tartott a közigazgatás megyei vezetőivel, a járási hivatalvezetőkkel, illetve a katasztrófavédelemmel együttműködő szervezetek vezetőivel, az elmúlt évi közös munkáról, az aktuális és tervezett feladatokról. Napirendre kerültek a védelmi igazgatási rendszerben bekövetkezett változások, azok hatása a megyei, és a helyi védelmi igazgatás működésére. Az értekezleten összegezték a működés eddigi tapasztalatait és egyeztették a következő hónapokban várható további feladatokat is.

Az országos katasztrófavédelmi főigazgató kitért a téli időjárási események kapcsán végzett katasztrófavédelmi és védelmi igazgatási tevékenységre, annak tapasztalataira. A konzultáció keretében kikérte az érintett vezetők véleményét, javaslatait, kíváncsi volt esetleges problémáikra.
Elhangzott, hogy az idei télen eddig kétszer fordult elő olyan néhány napos időszak, amely próbára tette a helyzet kezelésére hivatott állami, rendvédelmi, védelmi igazgatási szerveket. Az értekezleten úgy értékelték, hogy az eddigi téli időszaki tevékenység a megyében összehangoltan, kifejezetten jó együttműködésben zajlott. Megfelelő volt a kommunikáció és az információcsere folyamatos, pontos volt az érintett szervek között.

Németh Zsolt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Somogy megyei igazgatója e témakörben kiemelte, hogy az elmúlt időszakban tizenegy teljesen új, korszerű hóeltakarító járművel is gyarapodott a gépparkjuk, feladataikat a téli időszakban is végre tudták hajtani.

Végezetül a várható tavaszi vízkár-elhárítási feladatokat tekintették át az értekezlet résztvevői. Pecze János, a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese ismertette, hogy a Dráva vízgyűjtő területén az átlagosnál közel kétszer nagyobb jelenleg a hóban tárolt vízkészlet mennyisége. Ugyanakkor - tette hozzá - jelenleg a Dráva vízállása nagyon alacsony, a barcsi vízmércénél közel hat méterrel kisebb, mint az árvízvédelmi szempontból „legnagyobb vízszint” így a következő időszaki hóolvadást nagymértékben képes befogadni, levezetni a folyó. Hangsúlyozta, ha egy hirtelen érkező jelentős tavaszi felmelegedés során a vízgyűjtő területen lévő nagy mennyiségű hó gyors olvadásnak indul, az árvízveszélyt is okozhat. Pecze János ismertette azt is, hogy a Dráva mentén a védművek (gátak) állapota jó, a somogyi szakaszon jelenleg felújítási munkákat nem végeznek a szakemberek, az előző évi közmunkaprogramban alkalmazott hatszáz ember munkája a vízfolyások állapotát jelentősen javította.

Az értekezleten a katasztrófavédelmi főigazgató emlékeztetett az elmúlt évek nagyobb katasztrófáira, hozzátéve, hogy azok tapasztalatait a jelen lévő vezetőknek érdemes további munkájuk során hasznosítani a lakosság, az élet és anyagi javak hatékony védelme, a katasztrófák megelőzése és egységes elvek szerinti kezelése érdekében. Dr. Bakondi György kiemelte, hogy a hatékony megelőzés, védekezés érdekében a legfontosabb a tervezés, a felkészülés, az ellenőrzés, a jogkörök helyes és hatékony alkalmazása.

A főigazgató ezt követően a Kaposvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon tartott szemlét, majd a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetőivel, a katasztrófavédelmi kirendeltségvezetőkkel és a tűzoltóparancsnokokkal találkozott. A tábornok a megyei szakemberekkel áttekintette az elmúlt év szervezeti változásait. Kiemelte, hogy a katasztrófavédelem feladata - többek között - a közbiztonság fenntartása is, amelyet csak rendvédelmi szervként láthat el. Ehhez az elmúlt évben a feltételeket megteremtették, a szervezeti átalakítás során integrált hatóság jött létre. Hangsúlyozta, hogy a hatósági jogkörökkel élni kell, a veszélyhelyzetek megelőzése nem szenvedhet csorbát. A főigazgató beszélt az újonnan kialakított parancsnoki rendszerről, annak működési elvéről, amelynek alapvető eleme az egységes szemlélethez nélkülözhetetlen információk maradéktalan átadása az irányítási szintek között. Az altábornagy azzal zárta beszédét, hogy a katasztrófavédelem harmonizálta saját struktúráját a január elsejétől érvényes közigazgatási és védelmi igazgatási változásokkal, rendszerbe álltak a katasztrófavédelmi megbízottak, így a szervezet a védelmi igazgatás valamennyi szintjén rátermett szakemberekkel képviselteti magát.

Címkék: végzi, munkáját, tervszerűen, Bakondi, Somogyban, kék hírek