A szabálysértési eljáráskor kiszabott közérdekű munka, valamint a meg nem fizetett pénzbírság, helyszíni bírság helyébe lépő közérdekű munka végrehajtása a munkaügyi szervezet feladata.

2012. április 15. és 2012. december 31. között mindösszesen 1623 fő szabálysértést elkövető és közigazgatási bírságra kötelezett kereste fel a Somogy megyében működő munkaügyi kirendeltségeket közérdekű munkavégzés teljesítése céljából. Közülük 573-an már teljesítették a közérdekű munkát. A megyében jelenleg 180 olyan foglalkoztató van, amely a vonatkozó jogszabályok értelmében kijelölhető közérdekű munka végzésére.

A foglalkoztatók 2012. évben 1020 munkahelyen fogadták a szabálysértést elkövetőket.  A munkaügyi kirendeltségek főként helyi önkormányzatokhoz és önkormányzati társulásokhoz, költségvetési szervekhez tudták irányítani az érintetteket. A felajánlott munkakörök jellegét tekintve többnyire a közterületeken végeznek segédmunkát az elkövetők (utak, járdák takarítása, parkok, temetők kaszálása, fűnyírás, síkosság-mentesítés, hólapátolás, vízelvezető árok tisztítása, szemétgyűjtés). A közérdekű foglalkoztatók közül néhányan csak időnként vállalnak szerepet a közérdekű munka végrehajtásában, településbeli, vagy ismerős foglalkoztatására, ennek letelte után nem fogadnak újabb elkövetőket. A tapasztalatok szerint a munkáltatók segítőkészek, és annak ellenére, hogy sokszor nem könnyű megszervezniük, hogy a közérdekű munkások megfelelő felügyeletet kapjanak, odafigyelnek rájuk, segítenek nekik.

A legtöbb munkáltatónál csak egy közérdekű dolgozót vállalnak egy időben, az önkormányzatoknál, pedig a közmunkaprogramban résztvevőkkel együtt végzik a munkát. Ha a kirendeltségen nem tudnak az elkövető számára kijelölni munkahelyet a jelentkezése pillanatában, akkor harminc napon belül ismételt megjelenésre kötelezik az elkövetőt. Az elsődleges cél, hogy a szabálysértési büntetésként kiszabott közérdekű munka, illetve a kiszabott pénzbírság, helyszíni bírság, közigazgatási bírság helyébe lépő közérdekű munka teljesítése megtörténjen- tudta meg a KaposPont a Somogy megyei Kormányhivataltól.

Címkék: közkedvelt, többmint 1600-an, Somogyban, közérdekű, munka, Kaposvár, kék hírek