A bizottság feladata, hogy szakmai javaslatokkal és tanácsadással segítse a tűzmegelőzést.

Tűzesetek miatt évente több mint százan halnak meg, körülbelül ezren sérülnek meg, a lakó- és egyéb ingatlanokban, vagyontárgyakban keletkező kár pedig a tízmilliárdos nagyságot is eléri.

Az ipari ágazatot vizsgálva megállapítható, hogy a tüzek miatt keletkező termeléskiesés a tűzkár értékének több százszorosa is lehet. A szabadtéri tüzek a természetben, a környezetben okozott súlyos károk, a lassan regenerálódó ökológiai pusztítások miatt jelentősek. Amennyiben a tűzmegelőzés érdekében folytatott prevenciós propaganda sikeres és hatékony, akkor a fent említett összegek akár 10%-os csökkenése is több milliárdos megtakarítást eredményezhet a nemzetgazdaságnak, az egész országnak.


A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a tûzmegelõzési oktatási és propaganda célok megvalósítására – az Országos Tûzmegelõzési Bizottság mintájára– létrehozta a Somogy Megyei Tûzmegelõzési Bizottságot.Bizottság a tûzmegelõzési feladatok segítésére létrehozott tanácsadó, javaslattevõ és kommunikációt folytató szervezet, amely koordinálja és segíti a tûzmegelõzéssel összefüggõ feladatokat.ökségbõl és Koordinációs Testületbõl áll, a Koordinációs Testület tagjai a tûzmegelõzési tevékenységben érdekelt állami és társadalmi, valamint gazdálkodó szervezetek képviselõi.


A Bizottság célja a megye tûzesetinek elemzése révén azok minél hatékonyabb megelõzése, a káros következmények csökkentése. A Bizottság január 25-i alakuló ülésén ismertetésre került a Bizottság ügyrendje és a 2013-as évre vonatkozó munkaterve.


Az éves tevékenység során a bizottság lakossági tájékoztató kiadványokat dolgoz ki többek közt a szén-monoxid mérgezés és a szabadtéri tüzek megelõzésére, az aratással kapcsolatos tûzmegelõzési, valamint az erdõk tûzvédelmével és a tûzrakóhelyek használatával kapcsolatos tudnivalókról. Kiemelt témakör lesz továbbá a Bizottság 2013. évi munkájában a lakosság széleskörû tájékoztatása az égéstermék elvezetõk (kémények) ellenõrzésével, tisztításával és mûszaki felülvizsgálatával kapcsolatos tudnivalókról.


A Somogy Megyei Tûzmegelõzési Bizottság munkájában résztvevõ szervezetek: 


Somogy Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatóság       
Somogy Megyei Kormányhivatal Földhivatala       
Somogy Megyei Rendõr-fõkapitányság       
Kapos Kéményseprõ Kft.       
Magyar Kémény Kft.       
Somogy Kéményseprõ-Mester Kft.       
Termofok Kft.       
Somogy Megyei Mérnöki Kamara       
Somogy Megyei Építész Kamara       
E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt.       
E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt.       
Kavíz Kft.       
Dél-Dunántúli Regionális Vízmû Zrt.       
Országos Mentõszolgálat Dél-dunántúli Regionális Mentõszervezet Somogy Megyei Kirendeltsége       
Somogy Megyei Tûzoltószövetség       
Klebelsberg Intézményfenntartó Központ       
Meghívott tûzvédelmi szakértõk, mérnökök       
Somogyi Hírlap       
Kapos Televízió       
Somogy Televízió    


Címkék: éventetízmilliárdos kár, tűzmegelőzési, Somogybna, megalakult, bizottság, kék hírek