Az 5 éves Sámson, -akit csak Samunak becéznek a Kötél egyesület tagjai - néhány hónapos gyakorlás után megkaphatja a nemzetközi minősítést. Vagyis ha katasztrófa történik, ő is segíthet a kutatásban, akár külföldön is. A németjuhász társa Jerry még fiatal, neki még lesz mit tanulni - mondja a KaposPontnak az egyesület elnöke, Bodó László.

Kattintson a képre, és nézze meg fotógalériánkat!

 


kutya.jpgkutya.jpgkutya.jpgkutya.jpgkutya.jpgkutya.jpgkutya.jpg
kutya.jpg
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!


A Huszár mentőcsoport mentőkutyás egységei, és az utánpótlást betanító szervezetek Budapesten, a Pest Megyei Kutató-mentő Szolgálat vezetésével közös tréningen vettek részt. A gyakorlaton a Kötél Életmentők Egyesület is képviselte magát.

A gyakorlat célja, hogy a hideg időjárási körülmények ellenére zökkenőmentesen haladjon a keresőkutyás személykeresés. Ezeket a szituációkat azért fontos begyakorolniuk a mentőegységeknek, mert ilyen időjárási körülmények között a mentőkutyák teljesítőképessége ugyan sokkal jobb, mint nyáron a melegben, azonban a szagok terjedése bonyolultabb.

Ilyenkor télen, a fizikai törvényekhez igazodva a romok alatt rekedt személyekből áramló szagok a testhőmérséklet hatására nem a logikus, máskor megszokott utat járják be, hanem felfelé törekszenek. Éppen ezért a gyakorlat célja ember és kutya együttműködésének összecsiszolása volt - rendkívüli figyelmet követel meg a kutyavezetőktől, és a K9 egységek irányítóitól, hogy meghatározzák a sérültek pontos helyzetét.

A Huszár mentőcsoport nagy hangsúlyt fektet az utánpótlás-nevelésre is, ezért a Pest Megyei Kutató-mentő Szolgálat (Pilis), a KÖTÉL Egyesület (Somogy) és a Veszprém Megyei Kutatómentő Szolgálat (Bakony) szakemberei a fiatal kutyák felkészítésének sajátosságait is egyeztették a közös gyakorláson.


 

Címkék: és Jerry, Samu, életmentők, egyesület, kötél, Somogy, kék hírek