Jelentős szervezeti változás, hogy a közigazgatási és munkaügyi bíróságok összevonása január elsejétől. Korábban szakmai vita tárgya volt, hogy a közigazgatási bíróság önálló legyen, mint a második világháború előtt, vagy az egységes bírósági szervezetben kell betöltenie a szerepét. A megoldás a munkaügyi bírósággal történő házasítás, hiiszen szakmai érintkezési pontjaik vannak. Kaposváron 6 bíróval alakult meg, 4 állás már betöltött, a további kettőre január 20-áig lehet pályázni.Szakmai vezetésül regionálás kollégiumokat hoznak létre, a somogyi Tolnával, Baranyával és Fejér megyével alkotja a dél-dunántúlit.

A szintén januártól megalakuló járásbíróságok illetékességi területe többé-kevésbé lefedi a járási hivatalokét. A siófoki bírósághoz tartozik azonban a Tab, és a nagyatádi bírósághoz Csurgó. Két "kakukktojás" van a megyében: Somogyfajsz a kaposvári járás része, viszont a marcali bíróság illetékességi területéhez tartozik. Hasonlóan Karád  fonyódi járást erősíti, de a siófoki bíróságra kell járniuk a karádi lakosoknak.

Idén már elektronikus úton is lehet a bírósághoz fordulni: a Kaposvári Törvényszék első fokú, polgári peres eljárásaiban az ügyfél e-mailban is benyújthat keresetlevelet, a bíróságnak pedig ugyanígy kell vele kapcsolatot tartani. A technikai feltételek Somogyban is adottak, az OBH informatikai rendszeréhez kell csatlakozni. 2014. júliusától a járásbíróságokon is életbe lép mindez, a bíróságok, a hatóságok, sőt a szakértők is kommunikálhatnak majd elektronikusan.

A korábban kormánydöntéssel "kényszernyugdíjazott" somogyi bírák ügyére is kitértek a mai sajtótájékoztatón. Ketten közülük munkaügyi pert nyertek, őket a köztársasági elnök visszahelyezte eredeti állásukba, egyikük polgári peres bíró, a másik tanácsvezető büntetőbíró, ők már újra bíráskodnak. Hárman keresetet nyújtottak be a munkaügyi bírósághoz, ügyükben még nincs jogerős döntés. A nyugdíjas bírák ügye megoldódni látszik, hiszen új törvénytervezetet nyújtottak be, miszerint a nyugdíjkorhatárt elérő bírók választhatnak: nyugdíjba vonulnak-e vagy tovább dolgoznak. Életkor szerinti sávos megoldást hoztak létre, ami megfelel az Alkotmánybíróság és az európai bíróságok elvárásainak.

Némileg csökkent az ügyforgalom a somogyi bíróságokon tavaly, 10-15%-kal kevesebb büntető és polgári peres ügyet tárgyaltak, viszont a szabálysértési ügyek száma 37%-kal emelkedett. Ez 2000-rel több ügyet jelent, 5500 helyett 7500-at tárgyaltak. Ez jelentősen leterhelte a bíróságokat. Sok volt a koldulás, szemétkiszórás, kisebb lopások, amik miatt elzárást is kaphatnak a szabálysértők. A bírói létszám ia csökkent: Somogyban 89 bírói hely volt, de kettőt az OBH elnöke átcsoportosított a Fővárosi Törvényszékre.      

Címkék: törvényszék, közigazgatás, járás, bíróság, szabálysértés, kék hírek