A sebességhatár túllépéséért 2012-ben 50 esetben szabták ki a maximális, 300 ezer forintos bírságot.

Napi szinten bármikor bárhol előfordulhatnak ellenőrzések, s sok esetben csak akkor derül ki, hogy valakit lefényképeztek, amikor megérkezik a boríték, a jellegzetes szombathelyi feladóval. A bírságokat ugyanis a Vas megyei Rendőrfőkapitányság közigazgatási hatósági szolgálata szabja ki. Tavaly 592 ezer esetben indult eljárás.

„Az elmúlt évben csaknem kilencven százaléka volt az ügyeinknek a megengedett leganygobb sebesség túllépése szabálysértés, közismert nevén a gyorshajtás. Illetve csaklnem 9 százalékban kellett a megállás, várakozásszabályainak megszegése miatt eljárnunk” – mondta az atv-nek Szalai Ferenc, a Vas megyei Rendőrfőkapitányság jogorvoslati osztályának osztályvezető helyettese.

Vannak kimondottan drága kategóriájú felvételek. Lakott terülten Tatabányán kapták lencsevégre egy olyan autót, mely 50 km/óra helyett 153-mal haladt. Országúton a Somogy megyei Nagybajom közelében 90 helyett 190-nel sietett el valaki a fényképezőgép előtt, míg autópályán a tavalyi csúcsot az M3-ason 130 helyett 252 km/órával száguldó autós tartja. Többen több csekket is kaptak, de ebben is van rekorder.

„Az elmúlt évben volt egy olyan ügyfelünk is aki 50 esetben szegett szabályt, illetve tavaly 50 alkalommal kellett a legnagyobb pénzbírságot a 300 ezer forintot kiszabnunk” – mondta el Szalai.

A reklamálók és a büntetéstől szabadulni vágyók telefonjait fogadó telefonközpontba napi szinten ide átlag 670 hívás érkezik. A postázóban pedig, ahonnan a csekkek indulnak a szabálysértőkhöz átlagban napi 10 ezer papírlapot használnak fel. Tavaly egyébként összesen 970 ezer borítékot indítottak innen útjára, a legtöbbet csekkel. A hatályos szabályok szerint egyébként a büntetés legalacsonyabb mértéke 30 ezer forint, mely összeg a szabálysértés nagyságától függően akár 300 ezer forint is lehet.

Forrás: atv.hu


Címkék: 90 helyett, országúti, gyorshajtás, somogyi, rekord, Somogy, kék hírek