Legnagyobb épülettűz

Február 13-án hajnalban tűz keletkezett a Kadarkút mellett található vótapusztai idősek otthonában. A IV-es kiemelt tűzhöz Kaposvárról, Barcsról, Nagyatádról, Szigetvárról és Kadarkútról vonultak a katasztrófavédelem tűzoltó egységei és egy önkéntes polgári védelmi szervezet.

vótapuszta


A tűz észlelését követően az otthon ápolói megkezdték az idős lakók kimentését az épületből, majd a kiérkező kadarkúti és kaposvári tűzoltó egységek teljes legénysége is az életmentésben vett részt. Az ápoltak jelentős része mozgásában korlátozott volt, akiknek kimenekítését hordágyon és kézben végezték, a járóképes személyeket pedig kikísérték az égő épületből. A kimentett embereket az ápolók és önkéntes civil segítők a szomszédos fűtött melléképületbe kísérték.
A helyszínre vonulást nehezítette a havas, hókásás útviszony. A tűzesethez hét gépjárműfecskendő, egy vízszállító és két magasból mentő tűzoltóautó érkezett. A kétszintes tetőtér beépítéses kastély tetőtere valamint az alatta lévő szint egy helyisége lángolt. Az épület közel négyszáz négyzetméteres tetőzete megsemmisült a tűzben. A tűz következtében az első emelet födémszerkezete részben leszakadt. Az oltás és a mentés során személyi sérülés nem történt. A helyszínen nyolc vízsugárral két és fél óra alatt a tűzoltók körülhatárolták a tüzet, és további másfél óra alatt sikerült teljesen eloltaniuk. Ezt követően a még használható tárgyakat, értékeket mentették ki a kastélyból. Az épület méretei illetve a beomlott tetőtér, valamint a födém átszakadása miatt az utómunkálatok elhúzódnak, jelenleg (délután 16 óra) is tartanak.
A kaposvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség a polgármesterrel együttműködve intézkedett, az otthon lakóinak elhelyezésére, akiket átmenetileg a kadarkúti Kollégiumba szállítottak a mentők, valamint a Kaposvári Önkéntes Tűzoltó- és Életmentő Egyesület járműveivel. A Somogy Megyei Intézményfenntartó Központ vezetőjével történt helyszíni egyeztetés során döntés született arról, hogy a kezelésükben lévő gyöngyöspusztai és kálmáncsai szociális otthonba helyezzék el a fedél nélkül maradt 37 személyt, ahol a szakszerű ellátás feltételei biztosítottak. A többiek elhelyezését családjuk oldotta meg.
A Magyar Vöröskereszt Somogy Megyei Szervezete az igazgatóság megkeresésére negyven zsák ruhát készített össze az otthon lakóinak, amelyet az SMKI munkatársai szállítottak a két intézménybe.
A tűzoltásban negyvenöt tűzoltó vett részt.

Legnagyobb erdő-aljnövényzet tűz


Lábod külterületén egy csemetéskertben keletkezett tűz augusztus 26-án. A kiérkező nagyatádi egységek megkezdték a lángok oltását, de a hirtelen feltámadó erős szél miatt a tűzterjedés rohamosan felgyorsult és már lakóházakat is veszélyeztetett. A négyes kiemelt fokozatú tüzet a nagyatádi, barcsi, kaposvári, szigetvári, nagykanizsai tűzoltók és az érintett terület önkéntes tűzoltó egyesületeinek tagjai oltották el. A tűz által érintett terület nagysága körülbelül száz hektár volt.

Lábod tűz


A legtöbb riasztás egy hétvégén


A katasztrófavédelem megyei tűzoltó erőit százhét alkalommal riasztották a márciusi 15-i hosszú hétvégén. Kilencvenszer tűzesethez (kisebb-nagyobb avar-, gaz- és nádastüzekhez, melyek többsége egy-két hektár nagyságú volt), kilencszer műszaki mentéshez, nyolc helyre egyéb esethez vonultak az egységek.
Legtöbbször (húsz-húsz esetben) a kaposvári és marcali tűzoltóság egységei avatkoztak be.


A legtöbb káreset egy nap


Július 29-én huszonkettő alkalommal riasztották a megye hivatásos és önkormányzati tűzoltóit tűzesetekhez és műszaki mentésekhez.

Legmélyebbről mentés


Andocson tizenhét méter mély kútba esett egy férfi márciusban. A tabi tűzoltók mentőkötél segítségével emelték ki a kútból, majd átadták a mentőknek, akik helikopterrel kórházba szállították.

A legtöbb tűzesetben elhullott állat

December 13-án kora délután a Barcs melletti Somogytarnóca-Alsógyöngyöspusztán keletkezett tűz egy sertéstelepen. A több részből álló, 50-60 méter hosszú ólban közel 2000 sertést tartottak. A tűzoltók a riasztást követően nagy erőkkel vonultak a helyszínre, kiérkezésükkor az épület kétharmada égett. A gyors beavatkozásnak köszönhetően a tűz nem terjedt át a telepen lévő többi épületre, viszont a lángra kapott ólban lévő állatok nagy része elpusztult. A lángok megfékezésén a barcsi, a nagyatádi, a szigetvári hivatásos egységek és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat dolgozott, összesen huszonnégy tűzoltó közel két óra alatt oltotta el a tüzet.

A legnagyobb gyakorlat


A Mecsek és a Somogy Mentőcsoport nemzeti minősítő gyakorlatát május 11-12-én tartották.
A két csapat tagjainak regisztrációjával és munkavédelmi oktatásával kezdődött a gyakorlat, amelynek első két helyszínén „instabillá vált” partfalakat kellett lerobbantani. A Mecsek Mentőcsoport robbantási szakemberei a fejtési falat éles töltettel felrobbantották, majd két további robbantás során szemléltették a robbanóanyagok fizikai és pszichikai hatásait.
A harmadik helyszín a város egyik „romossá vált” utcája volt, amelynek egyik épülete összedőlt, a leszakadó törmelékdarabok gépjárművekre zuhantak, az egyikbe utasok szorultak be, más autók gázvezeték-szakadás következtében meggyulladtak. A mentőcsoportok tűzoltó egyesületei együtt hajtották végre a tűzoltási és a műszaki mentési feladatokat.
Az első feladatokat sikeresen teljesítető mentőcsoportoknak a gyakorlat negyedik helyszínén a rossz látási viszonyok miatt a kőbánya sziklafalának csapódott és lezuhant felderítő repülőgép mentésénél kellett beavatkozniuk. A lezuhanó repülőgép egy szivattyúházat is megrongált, az ott tartózkodó gépkezelő megsérült, így őt is ki kellett menteni.
A fenti esettel egyidőben a Baranya-csatorna töltésein buzgárok alakultak ki, és még a megcsúszás veszélye is fennállt. Az önkéntesek bordás megtámasztással stabilizálták a töltésoldalt, a csatornában folyó víz emelkedése miatt pedig ezer homokzsákból nyúlgátat építettek.
Az ötödik helyszínen a kiáradó víz által körbezárt lakóházakban rekedt embereket kellett felkutatni mentőkutyák segítségével, illetve a vízben lévő, menekülő embereket kimenteni. A mentőcsoportoknak mindemellett a víz által nem ugyan fenyegetett, de elzárt településrészeken élő emberek alapellátását biztosító, valamint az árvízi védekezéshez szükséges anyagokat is a területre kellett juttatniuk.
Az első nap embert próbáló feladatainak sikeres teljesítése után éjszaka folytatódott a mentőcsoportok nemzeti minősítése. A gyakorlat helyszíne ezúttal Pécs egykori tüzérdandár-laktanyája volt. Az önkéntesek éjjel egykor kezdték meg reggelig tartó munkájukat. A város többszintes épületei „váltak romossá”, ezek lakóit kellett kimenteni. A dolgot nehezítette, hogy a házakat lehetetlen volt a bejáratokon keresztül megközelíteni, így az egységek alpintechnikát voltak kénytelenek alkalmazni, de még falak áttörésére is szükség volt ahhoz, hogy megközelítsék és kimenekítsék a bajbajutott embereket. A több órás megfeszített munka során épületmaradványokat vizsgáltak át mentőkutyákkal, akusztikus és audio-eszközökkel, valamint a romok alá szorult, majd felkutatott embereket mentették ki.
Reggel fél kilenckor ért véget a gyakorlat, amelyet a nemzeti minősítő bizottság vezetője, Jackovics Péter tű. alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság műveletirányítási főosztályvezető-helyettese sikeresnek értékelt. A Mecsek és a Somogy Mentőcsoport megfelelt az elvárásoknak, így jogosulttá vált arra, hogy a továbbiakban az ország bármely területén mentésekben vegyen részt.


katasztrófavédelmi gyakorlat
A „leghidegebb” állatmentés

A Balatonmáriafürdőnél található Nyugati-övcsatorna jeges vízébe esett egy kutya február 16-án reggel. Az állat mentéséhez a marcali tűzoltókat riasztották. A golden retriever fajtájú kutyát búvárruhába öltözött tűzoltó mentette ki dugólétra és kötél segítségével, akit társai a partról kötéllel biztosították. A tulajdonos megérkezéséig a tűzoltóautóban helyezték el a riadt, fagyos víztől remegő állatot.

Legnagyobb kiszabott bírság


A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakemberei az M7-es autópálya töreki pihenőhelyénél ellenőrizték a veszélyes árukat szállító járműveket szeptemberben. Az egyik ellenőrzött járműnél feltárt hiányosságok (veszélyes anyag szivárgás, veszélyes anyag jelölésének hiánya, csomagoló eszközök minősítésének hiánya) miatt a szállító román és a feladó spanyol céget is megbüntették összesen egymillió-kilencszázkilencvenhatezer forintra.

Címkék: gyakorlat, katasztrófavédő, mentés, tűzoltó, somogy, kék hírek