A függők kezelésekre pedig egyre kevesebb pénz jut, ezért inkább a megelőzésre koncentrálnak a drog terjedése ellen harcolók.

A kaposvári Tükör drogambulanciára egyre több drogfogyasztó és családtagjaik jönnek tanácsért. Hiába a tiltólista, csak mintegy 20%-kal esett vissza a dizájner drogok száma. A szintetikus drogok Kaposváron is jelen vannak.

- Amiről legújabban hallottam a múlt héten, van egy "pálcika" nevű szer, amiről a fogyasztó sem tudta megmondani, hogy mit tartalmaz. Minden héten hallunk új elnevezéseket. Emellett a klasszikus drog is tartják magukat: amfetamin és marihuána származékok - mondta a Tükör Somogy Megyei Drogambulancia szakmai vezetője, Dr. Simicz-Futó Katalin.

A szakorvos szerint jövőre nehezebb helyzetbe kerülnek a fogyasztók, mert a büntetőtörvénykönyv szigorítása a függőket sújta leginkább. Kezelésükre egyre kevesebb pénz jut.

- Elég nehéz időket élünk, erre a területre kevés pénz érkezik. A kezelés nagyjából működik, de a prevenció, a szabadidős programok, amik a fiataloknak igazán segítséget adnának, azok elég nehezen működtethetőek - mondta a Kaposvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum  elnöke, Kovács Gergely.

A kaposvári kábítószerügyi egyeztető fórum az önkormányzat segítségével megalkotta a város drogstratégiáját, amely 2018-ig lesz érvényben. Szeretnének együttműködni az iskolákkal, a kórházzal, még a börtönnel is.

- Főként a prevencióra helyezzük a hangsúlyt, a kábítószer elleni küzdelem helyett a probléma kezelését, megoldását tűztük ki célul, illetve minél több civil szervezettel felvenni a kapcsolatot - mondta a Kaposvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke, Kovács Gergely.

A fórum koncerteket is szervez majd a fiataloknak, ahol a kábítószermentes szórakozást népszerűsítik.

Címkék: dizájner, kábítószer, drog, piac, rendőrség, kék hírek