Kisebb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat egy helybeli férfi és egy nő ellen a fonyódi ügyészség.

A vádbeli időben élettársak voltak, azonban mindketten elvesztették munkájukat, anyagi helyzetük megromlott. Megélhetésük biztosítása céljából elhatározták, hogy úgy fognak pénzhez jutni, hogy az interneten különböző termékeket, műszaki cikkeket, ruhákat, játékokat, színházjegyeket, egyéb holmikat kínálnak eladásra, amelyekkel ténylegesen rendelkeznek.

A termékek vételárát előre kérték átutalni a hirdetésre jelentkezőktől. Elhatározták azt is, hogy az interneten olyan kiadó ingatlanokat kínálnak bérbeadásra, melyek tulajdonjogával, használati jogával ténylegesen nem rendelkeznek, és a hirdetésre jelentkezőktől előleget kérnek a bérleti díjból. Olyan munkalehetőségeket is kínáltak az interneten, melyeknek biztosítása ténylegesen nem áll módjukban, majd a hirdetésre jelentkezőktől munkaruha vásárlására pénz átutalását kérték.

Nyilvános helyeken található internet hozzáférési lehetőségekről, különböző álneveken tettek fel hirdetéseket az internetes oldalakra  A felkínált termékek, szálláshelyek képeit, címeit az internetről véletlenszerűen töltötték le, az elkövetéshez több elektronikus levelezési címet is használtak. Megállapodtak abban, hogy a beérkező pénzek utalását két számlára kérik a tulajdonosoknak fizetendő díj ellenében.

A számlatulajdonosoknak nem volt tudomásuk arról, hogy a bankszámláikat a vádlottak bűncselekmény elkövetése céljából veszik igénybe. Összesen 103 rendbeli csalást követtek el.

Címkék: színházjegyek, csalás, internetes, , férfi, kék hírek