Mint arról korábban beszámoltunk: október elején fémkeresőkkel fésülték át a Balatont bombák után kutatva a tűzszerészek. A katonákat a balatonlellei önkormányzat hívta meg, mert csak az ő partszakaszukon ötször riasztották a tűzszerészeket a nyáron bomba miatt.

Rengeteg dolguk akadt a tűzszerészeknek a déli part strandjain talált, fel nem robbant második világháborús bombák és gránátok miatt a nyáron. Találtak olyan szerkezetet is, amelyet már ki sem lehetett emelni a tóból, a helyszínen kellett megsemmisíteni – például Siófokon, ahol a munkát több száz fürdővendég figyelte a partról.

Balatonlellén öt alkalommal volt bombariadó a szezonban, egy gránátot a város határában lévő homokbányában robbantottak fel. Mindez nagyon rossz reklámot jelentett, a több órás lezárások miatt komoly bevételtől estek el a vállalkozók a strandokon. Ezt megelégelve fordult Balatonlelle önkormányzata a honvédség tűzszerész szolgálatához, hogy vizsgálják át a veszélyes területeket.

Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd vezérkar főnöke elmondta, a Balaton vize most elég alacsony, ez segíti a munkájukat. 600 ezer négyzetméternyi területet kutattak át, és a tervezettnél korábban végeztek. Semmiféle olyan tárgyat nem találtak, ami a későbbiek során a fürdőzőkre veszélyes lenne. Két kilométer hosszúságban és háromszáz méter szélességben vizsgálták át a lellei strandokat, tette hozzá Kenéz István polgármester. Elmondta, a tűzszerészek térítésmentesen vállalták a feladatot, csak az ellátásukról kellett gondoskodnia a városnak, ez félmillió forintba került. 18 csapat végezte reggeltől estig a munkát egy héten át.

Balatonszemes polgármestere, Takács József úgy véli, annak ellenére, hogy a második világháború után a Balatonon volt már bombakutatás, nem ártana ezt most újra megismételni a déli parti települések strandjain. Erre akár még áldoznának is, Ha az önkormányzatok találnának ilyen célú pályázatot, hozzátennék az önrészt. Úgy gondolja, a többi település polgármestere is egyetértene vele, hiszen a turizmus biztonsága, a települések bevétele miatt erre szükség van.

A Balaton rendkívül alacsony vízállása miatt került elő a nyáron ennyi robbanószerkezet, de ez a vízi közlekedést nem befolyásolta, erősítette meg a balatoni hajózási társaság vezérigazgatója, Horváth Gyula. A szakemberek arra számítanak, a jövőben is előkerülhetnek még bombák és gránátok a tóból, hiszen a környéken a második világháború idején komoly harcok dúltak, ráadásul a repülőgépek pilótái a Balaton fölött szabadultak meg felesleges bombaterhüktől. Arra azonban még becslések sem léteznek, hogy mennyi fel nem robbant világháborús eszközt rejthet még a tó. Több száz vagy több ezer különböző típusú eszköz, főleg tüzérségi lövedékek, aknavető gránátok vagy folyami, gyalogsági aknák lehetnek a Balatonban – különösen az északi parton, ahol mélyebb a víz.

(hirado.hu)

Címkék: veszélyes területek, mentesítés, gránát, pályázat, Balaton, kék hírek