Vesztegetést állítva elkövetett hivatali befolyással üzérkedés bűntette miatt emelt vádat négy férfi ellen a Kaposvári Nyomozó Ügyészség. Ketten közülük testvérek voltak, a másik két férfi a barátaik. 2006-ban a sértett vállalkozó, vagyis az a férfi, akit becsaptak, egy ismeretlen személytől gázolajat akart vásárolni. Átadott neki 170 ezer forintot, azonban az üzemanyagot nem szállította az eladó, hanem lelépett a pénzzel. A vállalkozó a történteket elmondta az egyik vádlottnak, aki egy Kokó becenevű bűnözőt ajánlott azzal, hogy visszaszerezhetné az elveszett pénzt.

Ezután a vádlottak 2011. októberében megállapodtak abban, hogy a Kokó becenevű, éppen fegyházbüntetését töltő hírhedt férfi nevében telefonon megkeresik a sértettet, és a kérdéses pénzbehajtás kapcsán átverik. Egyikük Kokóként bemutatkozva, többször felhívta a sértettet, és közölte vele, hogy megtalálta azt a szélhámost, aki őt átverte, meg is verte, és súlyos sérüléseket okozott neki. Közölte, hogy ezért küldjön neki pénzt, valamint megfenyegette, ha nem segít, akkor egy kaposvári kemény gyerek fogja felkeresni. A sértett a fenyegetés hatására 40 ezer forintot adott át egy ismeretlennek, akit a banda küldött hozzá. Ezután még felhívták sértettet, és ügyvédi költségre hivatkozva,  fenyegetve 75 ezer forint értékű kukorica átadására kényszerítették. A megszerzett készpénzt és terményt a saját céljaikra fordították.

2011. november végén a vádlottak újra felvették a kapcsolatot a sértettel. Egyikük Kokó ügyvédjeként mutatkozott be a telefonban. Előadta, hogy amennyiben a védence megnevezné a rendőröknek a sértettet, mint a bántalmazás felbujtóját, akkor rögtön szabadulna. Azt mondta a sértettnek, hogy az ügyet felügyelő ügyész korrupt, és vele el lehetne intézni, hogy sértett ne kerüljön őrizetbe. Ezért az ügyész 300 ezer forintot akar, illetőleg egy rendőr is kér a megvesztegetéséhez 60 ezer forintot. A rémült vállalkozó ezután 360 ezer forintot adott át az egyik vádlottnak. Néhány nap múlva újra felhívták, miszerint a megvert csaló állapota súlyosbodott, ezért Kokó ítélete is súlyosabb lesz, így a rendőrnek nem lesz elég 60 ezer forint, további  félmilliót követel.

A vállalkozó azonban közölte, hogy csak 40 ezer forintot tud adni, ezt át is vették tőle. Később a csalók ismét telefonáltak, azt állították, hogy a rendőrnő 2 millió forintot kér, de azt lealkudták 800 ezer forintra. A sértett ekkor fordult a rendőrséghez. Egy megbeszélt találkozón 2011. decemberében egy nagyatádi kávéházban a vállalkozó 300 ezer forintot adott át az egyik vádlottnak. Amikor távoztak, a megyei főkapitányság állományában tartozó rendőrök elfogták a tettest, majd a társait is.

Címkék: zsarolás, Kokó, vesztegetés, vád, pénz, kék hírek